Pao operater električne energije

Makedonce čeka cenovni strujni udar

Neizvesno je koliko će biti poskupljenje struje za domaćinstva u Severnoj Makedoniji, koju trese energetska kriza. Nezvanično se spekuliše o poskupljenju struje od devet do 20 odsto. Na osnovu do sada utrošenih sredstava za kupovinu struje i servisiranje gubitaka od zaostalih remonata do kraja zime će iznos za saniranje krize, koji će morati da se izdvoji iz državnog budžeta, mogao da dostigne 250 miliona evra.

Krajem decembra Regulatorna komisija Severne Makedonije će odlučiti da li će i kakvo poskupljenje struje biti za domaćinstva od januara naredne godine

Još neizvesno koliko će struja koštati domaćinstva od januara.

Trenutno se zna da će računi za utrošenu električnu energiju biti veći od sadašnjeg, ali zvaničnog povećanja neće biti. U Regulatornoj komisiji za energetiku očekuju da će novu cenu imati krajem decembra, koja će važiti od januara sledeće godine, piše makedonski portal Plus info.

Nezvanično se spekuliše o poskupljenju struje od devet do 20 odsto. Međutim, činjenica je da će povećanje zavisiti od toga koju će cenu ESM ponuditi za električnu energiju, koju treba da obezbedi za EVN Home, koja snabdeva domaćinstva. Čeka se i na to kakve će troškove i gubitke pokazati MEPSO i Elektrodistribucija, koje učestvuju u formiranju cene za krajnji potrošači. Dodatni uticaj biće i cena energije, koju će EVN Home morati da plati za 40 odsto potrebne struje za domaćinstva, koja će morati da kupuju na slobodnom tržištu.

Poskupljenje najavljeno za početak 2022.

Nadležni su zvanično saopštili da će cena struje biti veća. Ali, nisu rekli koliki će biti rast. Regulatorna komisija čeka zvanične podatke energetskih kompanija, kako bi napravila konačan obračun. A Vlada i dalje pokušava da poveća domaću proizvodnju, koja će morati da obezbedi najveći deo električne energije domaćinstvima i malim preduzećima. ESM, pak, najavljuje da će tokom decembra analizirati proizvodnju, pa će moći da ponudi cenu struje.

Ovih dana se spekuliše da bi struja za domaćinstva mogla da poskupi i do 20 odsto, s obzirom da je na svetskim berzama cena skočila na 230 evra po megavat-satu.

Propao tender EVN home

Očekivanja o procentu poskupljenja struje ostvarila su se nakon što je propao tender EVN doma za nabavku struje. Zapravo, na njega nije javio nijedan prodavac struje, pa ni ESM.

Sada je raspisan drugi tender, koji će trajati do 25. novembra. Ali, nije poznato da li će se ESM odazvati i na ovaj, koji prema Zakonu o energetici 2022. godine mora da obezbedi 60 odsto potrebne električne energije namenjene domaćinstvima.

Ostatak će EVN Home morati da nabavlja na slobodnom tržištu, gde se cene kreću i do 230 evra po megavat-satu.

Ukoliko se ESM ne odazove na ovaj ili bilo koji naredni tender za nabavku električne energije od strane EVN Home (dom), tada bi struja bila skuplja s obzirom da će EVN Home morati da nabavlja struju sa slobodnog tržišta.

Uobičajena je praksa da EVN Home dva puta godišnje raspisuje javni poziv za snabdevanje električnom energijom za domaćinstva u decembru za prvih šest meseci a u junu za drugi deo godine, ali je ranije ove godine zatekao ESM nespreman.

Energetski subjekti o energetskoj krizi

ESM ne kaže šta će biti sa cenom struje i da li će kompanija učestvovati na aktuelnom tenderu EVN Home, ali obaveštava da će sutra u Regulatornoj komisiji za energetiku biti održan sastanak energetskih subjekata na kojem će se razgovarati o trenutnom stanju i za plan za 2022.

„ESM priprema plan proizvodnje za 2022. godinu. Plan će potom biti dostavljen Vladi na razmatranje, gde bi na zatvorenoj sednici trebalo da bude doneta odluka o procentu električne energije koju ESM treba da obezbedi EVN Home i ceni po kojoj će to biti ponuđeno“, saopšteno je iz iz ESM-a.

Ranije je direktor kompanije Vasko Kovačevski rekao da će proizvodnja biti analizirana u decembru i da očekuje učešće na tenderu sa najnižom proizvodnom cenom.

„U decembru treba da napravimo plan – proizvodni program za sledeću godinu. Orjentisaćemo se prema povećanim troškovima u odnosu na povećanu energiju resursa, sirovina i formiraćemo cenu koju ćemo dostaviti Vladi. Vlada će nam dati obavezu. Cenu struje utvrđuje Regulatorna komisija za energetiku. Mi u ceni učestvujemo sa samo 33%. Gledaćemo da idemo sa najnižom proizvodnom cenom. Ali, imajte na umu da ove godine nećemo ići sa istom cenom. Biće poskupljenja. Ni ja ni bilo ko drugi ne možemo da kažemo koliki će biti procenat“, rekao je Kovačevski.

Trenutna cena struje koju EVN Home plaća za 70 odsto struje koju isporučuje domaćinstvima iz ESM-a je 36,1 evro po megavat-satu, a ostalih 30 odsto koje, takođe, kupuje od ESM-a su po prosečnoj ceni od 50 evra za megavat.

Konačna cena EVN Home, s druge strane, ne uključuje samo cenu struje koju će ESM ponuditi. U finalnom paketu ona učestvuje sa 33%. Uz to obračunava i troškove za gubitke MEPSO, koji učestvuje sa 3,5 odsto u ceni, kao i troškove za gubitke Elektrodistribucije, koja učestvuje sa 36 odsto u ceni.

PDV smanjen na 5%

Konačni račun za domaćinstva će obuhvatiti smanjeni PDV za struju, koji će za prvih šest meseci u godini iznositi 5%, a zatim će se od 30. jula 2022. do 30. juna 2023. primenjivati povlašćena poreska stopa od 10 odsto.

Vlada u međuvremenu pokušava da poveća proizvodnju električne energije, kako bi ublažila šok cena. U decembru bi, prema najavama, trebalo da počne proizvodnja struje iz TE Oslomej i TE Negotino. Najavljeno je i puštanje u rad blok 3 u REK Bitola. Međutim, od ove proizvodnje zavisiće cena koja će biti ponuđena na tenderu EVN Home-a.

ESM uvozi ugalj

Da bi velika preduzeća i ustanove dobijale struju po nižim cenama, AD ESM je raspisao tender za uvoz uglja za termoelektranu REK Bitola, kako bi ona mogla da proizvodi struju punim kapacitetom u tri bloka. Ali nabavka još nije realizovana.

MEPSO je već napravio milionske dugove za priključenje na evropsku energetsku mrežu. A to je morao da uradi jer pokriva nedostatke kompanija koje trguju na slobodnom tržištu. Koliko će to uticati na troškove koje će prijaviti Regulatornoj komisiji za energetiku, videće se uskoro.

Za sada nema informacija o zahtevima Elektrodistribucije, koja u ukupnoj ceni struje ima učešće od 36 odsto.

MEPSO i Elektrodistribucija će morati da raspišu tender za nabavku gubitaka pre nego što zatraže pokriće troškova za gubitke, a EVN Home će morati da raspiše tender za nabavku električne energije.

Jedna od mera i poslovanje bez profita

Regulatorna komisija će, pak, odlučivati o cijeni struje nakon što od preduzeća dobije ispravne parametre. Trenutno ne žele da izlaze sa bilo kakvim najavama o ceni struje. Ali na raspolaganju regulatoru je mera smanjenja iznosa profita energetskih kompanija.

„ESM treba da ima cenu po kojoj će pokrivati svoje troškove i na osnovu toga planirati svoju proizvodnju, a EVN kućne nabavke. Ukoliko troškovi preduzeća za snabdevanje električnom energijom budu previsoki, onda će ERC razmotriti opciju smanjenja ili potpunog eliminisanja dobiti energetskih kompanija koje reguliše, kako bi se izbegli cenovni šokovi“, rekao je predsednik Regulatorne komisije za energetiku Marko Bislimovski.

Prema njegovim riječima, Regulatorna komisija će krajem decembra odlučiti da li će i kakvo poskupljenje struje biti za domaćinstva. Do tada, kompanije će morati da završe procedure nabavki za pokriće gubitaka i zahteve za prihvatanje troškova i gubitaka Regulatornoj komisiji.

Stručnjaci: neophodno poskupljenje od 20%

„Kompanije već mogu da podnesu zahteve, a naša konačna odluka o ceni struje biće doneta u decembru. Nova cena će važiti od januara“, kaže Bislimoski.

Do sada su samo stručnjaci došli do konkretnih cifara koliko će struja poskupeti. Prema njihovim rečima, posle Nove godine očekuje se poskupljenje za više od 20 odsto, jer je cena na svetskim berzama porasla više od 10 puta.

Zemlja se trenutno suočava sa energetskom krizom, uglavnom zbog rasta cena električne energije na berzama u Evropi. Zbog toga kompanije koje trguju električnom energijom na otvorenom tržištu nisu u mogućnosti da isporučuju količinu struje dogovorenu sa drugim kompanijama i državnim institucijama.

Političari krive bivšu vlast

Odgovarajući na pitanje kako će se rešiti energetska kriza u Republici Makedonija predsednik VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski u intervjuu portalu Plus info je kategoričan: „Sa mnogo para, para građana. Ni sada, čak i ako želimo da se izborimo sa krizom, ne možemo drugačije. Zašto? Jer kada su cene nafte bile niske, mi nismo stvarali zalihe. Nismo pravilno predvideli rizike i nismo povećali zalihe. Tada bismo mogli da kupimo dovoljno mazuta, nafte i naftnih derivata po veoma niskim cenama. Kada je bila niska cena struje nismo kupovali fjučerse. Kada smo morali da popravljamo energetske objekte i otvaramo rudarska okna da bismo danas kopali ugalj, jer tada to nismo radili“.

Mickoski optužuje svoje političke protivnike.

„Umesto da to urade, vlastodršci su se organizovali u kartelska udruženja kako bi ostvarili lični profit. Četvrta anomalija u čitavom procesu je loše upravljanje vodnim potencijalom. Rezerve vode koje se koriste za proizvodnju električne energije su nule. Dakle, ne na minimum, već na nulu. Ovakvo stanje će se ispraviti trošenjem budžetskih sredstava. Ako pratimo do sada utrošena sredstva za kupovinu struje i servisiranje gubitaka od zaostalih remonta, onda bi do kraja zime iznos za saniranje krize koji će morati da se izdvoji iz državnog budžeta mogao da dostigne 250 miliona evra“, procenjuje Mickoski.

Izvor: Plus info

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

06. jul 2022