Može li Evropa bez ruske nafte?

Odgovor na pitanja kako će se šesti paket, kao i dosadašnje sankcije iz sektora energetike odraziti na globalno, evropsko i, naravno, srpsko tržište naftnih derivata, u današnjoj emisiji Jelica Putniković će pokušati da otkrije u razgovoru sa Tomislavom Mićovićem, generalnim sekretarom UNKS.

U seriji sankcija koje Evropska unija uvodi Rusiji u takozvanom šestom paketu zabranjuje se snabdevanje ruskom sirovom naftom preko bilo koje luke, morskim putem a izuzete su države članice EU koje se ruskom sirovom naftom snabdevaju preko naftovoda.

Šesti paket sankcija stupa na snagu od momenta objavljivanja ali je dat period od šest meseci svim članicama EU za implementaciju u kojem treba da se završe svi postojeći ugovori i spot nabavke sirove nafte. Za derivate nafte su ovaj tranzicioni period je osam meseci, objasnili su iz srpskog Ministarstva rudarstva i energetike.

Ove sankcije podrazumevaju da treba da ih poštuje i Srbija, odnosno, Naftna industrija Srbije.

Jasno je da će ove mere Brisela protiv ruskog izvoza nafte pogoditi sve zemlje koje su do sada kupovale “crno zlato” iz ove zemlje, jednog od tri najveća izvoznika na svetu. Pogodile su, zapravo, sve jer je nafta poskupela.

Odgovor na pitanja kako će se ova i dosadašnje sankcije iz sektora energetike odraziti na globalno, evropsko i, naravno, srpsko tržište naftnih derivate u današnjoj „Energiji Sputnjika” Jelica Putniković će pokušati da otkrije u razgovoru sa Tomislavom Mićovićem, generalnim sekretarom Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS).

Video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.