OPEK+ se trudi da proizvede više nafte kako bi zadovoljio rastuću potražnju

Obesmišljene kvote OPEK+

Najavljeno mizerno povećanje izvoznih kvota za 100.000 barela simbolizuje loše dogovore između Bajdena i Saudijske Arabije. Svaka članica OPEK+ može postaviti ciljnu kvotu za izvoz nafte, ali ključni deo transakcije je da li ta zemlja može na kraju da ispuni ciljnu kvotu sa stvarnim proizvodnim kapacitetom. OPEK+ već dugo ne ispunjava ciljane kvote zbog nedostatka rezervnih kapaciteta pojedinih članica ove grupe.

Kartel OPEK+ najavio je u sredu da će povećati svoje izvozne kvote za septembar za samo 100.000 barela nafte dnevno. Rojters izveštava da neki analitičari opisuju taj mali rast kao „uvredu“ za predsednika Džoa Bajdena, koji je sredinom jula putovao u Saudijsku Arabiju. On je tada, između ostalog, molio tamošnju kraljevsku porodicu da ubaci još nafte na globalno tržište jer se bliže novembarski izbori u Sjedinjenim Državama.

„To je toliko malo da bi bilo besmisleno. Sa fizičke tačke gledišta, to je na nivou statističke greška. Kao politički gest je skoro uvredljivo“, rekao je Rad Alkadiri, generalni direktor za energiju, klimu i održivost u Eurazia Grup.

Malo povećanje kvote izgleda posebno uvredljivo u svetlu činjenice da je američki Stejt department u utorak odlučio da odobri prodaju američkog vojnog oružja i hardvera Saudijskoj Arabiji u vrednosti od 3,05 milijardi dolara. Ako je ovde bila u pitanju usluga za uslugu, izgleda da nije u ravnoteži.

Čak i više od toga, planirano povećanje je praktično besmisleno u stvarnom svetu proizvodnje i izvoza sirove nafte. Zašto? Zato što je OPEK+ kao grupa već duže od godinu dana proizvodila manje od kvote koju je odredila za svaki mesec. Nedavna analiza koju je objavio Bison Interests ilustruje nedostatke kartela za jun 2022.

Na dijagramu Bizon Interests upoređuje proizvodnju i kvote OPEK+ u junu 2022. Džoš Jang, CIO za energetsku investicionu firmu Bizon Interests.

Razlog zašto je grupa proizvodila manje od svojih kvota svakog meseca od prošlog leta dobro je poznat i već mesecima je potpuno javan. Naime osim Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, u suštini sve ostale članice OPEK+ nemaju rezervne proizvodne kapacitete. Rusija je izuzeta u ovom razmatranju zbog situacije nastale ratom u Ukrajini.

OPEK+ je tokom cele godine proizvodio manje od ciljanih kvota

To je stvarnost koju je kartel ponovo priznao u zvaničnom saopštenju u sredu: „Na sastanku je primećeno da ozbiljno ograničena dostupnost viška kapaciteta zahteva korišćenje istog sa velikim oprezom, kao odgovor na ozbiljne poremećaje u snabdevanju.”

Svaka zemlja OPEK+ može „postaviti“ ciljnu kvotu za izvoz nafte, ali ključni deo transakcije je da li ta zemlja može na kraju da „ispuni“ ciljnu kvotu sa stvarnim proizvodnim kapacitetom.

OPEK+ misli da zna zašto „postavlja“ kvote, i to čini svakog meseca. Međutim, ono što nije uspela da uradi svakog meseca u protekloj godini je da zapravo „ispuni“ te kvote.

To je situacija koja ima značajne globalne posledice. Kada je OPEK+ stvoren krajem 2016. godine, njegove zemlje članice su u početku mogle da izvrše veliki uticaj na rast i pad cena sirove nafte na globalnim tržištima. Raspoređivali su svoje rezervne kapacitete kada je bilo potrebno da smanje volatilnost. Kartel je doživeo visok uspeh pre udara pandemije COVID-a početkom 2020.

Od tog vremena, međutim, cene nafte su rasle i drastično padale jer je uticaj kartela jenjavao zajedno sa nivoom rezervnih kapaciteta. Ovde je u igri direktna uzročno-posledična veza, koja je najave kvota OPEK+ učinila besmislenim.

Izvor: Forbes

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.