Saudi Aramko krije podatke o emisijama štetnih gasova

Saudi Aramko umanjuje svoje emisije štetnih gasova za čak 50%. Izveštaji kompanije za 2019. obuhvatali su samo imovinu koja se nalazila u Saudijskoj Arabiji, izostavljajući veći broj postrojenja u inostranstvu i zajednička ulaganja u zemlji i svetu. Dosadašnji izveštaji naftnog giganta otkrili su samo emisije opsega jedan i dva, ne otkrivajući emisije opsega tri, nastale kada kupci sagorevaju fosilna goriva ove kompanije.

Naftne kompanije su pod pritiskom da smanje emisije štetnih gasova. Taj proces započinje otkrivanjem njihovog celokupnog ugljeničnog otiska, kako bi investitori i javnost mogli da imaju bolji uvid u njihovo poslovanje. Tako je i najveća svetska naftna kompanija, Saudi Aramko, pojačala izveštavanje, ali još uvek ne računa sve svoje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Ranije ove godine, analiza Bloomberg Green pokazala je da je najveća svetska naftna kompanija Saudi Aramko potcenila svoje emisije za čak 50%. Izveštaji kompanije za 2019. obuhvatali su samo imovinu koja se nalazila u Saudijskoj Arabiji, izostavljajući veći broj postrojenja koja se nalaze u inostranstvu, a spadaju u velike proizvođače emisija. Kao odgovor na ovo, kompanija je rekla da će pojačati izveštavanje.

U svom najnovijem godišnjem izveštaju objavljenom u martu, Aramko je revidirao svoje emisije za 2019. godinu, sa 57,9 miliona metričkih tona ugljen-dioksida na 71 milion tona. To je povećanje od 23%, što je kompanija pripisala dodavanju emisija iz tri imovine koje su u potpunom vlasništvu Aramka u Saudijskoj Arabiji, SAD-u i Nemačkoj.

Kompanija je prošle godine prijavila 67 miliona tona emisija, nešto niže nego u 2019. godini, jer je pandemija smanjila potražnju za naftom i gasom. Pažljiviji uvid u brojeve, međutim, pokazuje da Aramko još treba da pređe dug put – kako bi osigurao da se njegova otkrivanja emisija podudaraju sa podacima drugih velikih naftnih kompanija poput Rojal Dač Šela (Roial Dutch Shell Plc) i Korporacije Ševron (Chevron Corporatrion).

Foto: Saudi Aramko je ispravio svoje emisije za 2019. godinu, kako bi one obuhvatile više postrojenja koje kompanija poseduje

Aramko je u svom godišnjem izveštaju za 2020. godinu priznao da nisu obuhvaćene emisije iz dva postrojenja koja su u potpunom vlasništvu komanije. „Fabrika gasa Fadhili i Rafinerija Jazan nisu radile u potpunosti i bile su u različitim fazama puštanja u rad tokom 2020. godine“, navodi se u saopštenju, uz napomenu da će ta postrojenja Aramko početi da uzima u obzir u svom izveštaju za 2021. godinu.

Kompanija, takođe, drži do toga da otkriva emisije samo iz imovine nad kojom ima operativnu kontrolu. To znači da isključuje većinu zajedničkih ulaganja koje ima u Saudijskoj Arabiji i širom sveta. To uključuje više rafinerija i hemijskih kompleksa, koji bi Aramku mogli dodati čak 28 miliona tona direktnih emisija na osnovu vlasničkog udela ove kompanije, prema proračunima Bloomberga.

Dosadašnji izveštaji kompanije Aramko otkrila su samo emisije opsega jedan i dva, koje su rezultat sagorevanja fosilnih goriva potrebnih za rad ili uvoza električne energije potrebne za napajanje svojih zgrada. Kompanija, međutim, ne otkriva emisije opsega tri – nastale kada kupci sagorevaju njena fosilna goriva.

Prema Bloombergu, procena Aramkovih emisija opsega tri je 1,6 milijardi tona, što je više od 4% svih globalnih emisija. Čak je i Korporacija Ekson Mobil (Exxon Mobil Corporation), koja se najduže držala među zapadnim naftnim kompanijama, jer nije obelodanila cifre obima tri, počela da ih prijavljuje početkom ove godine.

Odgovarajući na pitanja o svojim najnovijim obelodanjenjima, Aramko je rekao da namerava da održi svoje dosadašnje rezultate i ima jedan od najnižih otisaka ugljenika i jedan od najnižih intenziteta metana u industriji. Aramko ima jasan i smišljen plan za otkrivanje detalja o svojim emisija.“

Iako je možda tačno da proces vađenja nafte u Saudijskoj Arabiji proizvodi najmanje emisija po barelu, nepotpuni izveštaji kompanije otežavaju poređenje podataka o ugljeniku naftnog giganta sa ostalim naftnim kompanijama. Svet verovatno neće postići nultu emisiju u roku od nekoliko decenija ako njegovi najveći emiteri nastave da kriju stvarni obim svog uticaja na nivoe ugljen-dioksida, zaključuje Bloomberg u svom izveštaju.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti