Od 2026. u EU će moći da se prodaju samo auta sa nultom emisijom CO2

Samo će automobili sa nultom emisijom CO2 dobiti etiketu zeleni i moći da se prodaju u EU od januara 2026. godine, navedeno je dokumentu koji će se naći pred Evropskom komisijom narednih nedelja. Automobili su, inače, odgovorni za oko 12% ukupnih emisija CO2 u EU. Transport je odgovoran za skoro 30% ukupnih emisija CO2 u EU, od čega je 72% iz drumskog prevoza.

Od januara 2026. godine, svi automobili koji se prodaju u Evropskoj uniji moraće da emituju nula grama CO2 po kilometru, kako bi se smatrali „održivim“ u skladu sa taksonomijom zelenih finansija EU, predviđeno je u nacrtu dokumenta koji je procurio a u koji je EURACTIV imao uvid.

Automobili će, takođe, morati da emituju manje od 50g CO2/km da bi dostigli prag „ne nanose značajnu štetu“ do kraja 2025. godine i smatrali se zelenim, navodi se u nacrtu teksta EU, koji bi trebala da podnese Evropska komisija narednih nedelja.

Prema podacima zavoda za statistiku Unije Eurostat, automobili su odgovorni za oko 12% ukupnih emisija CO2 u EU. Transport je odgovoran za skoro 30% ukupnih emisija CO2 u EU, od čega je 72% iz drumskog prevoza.

Utvrđujući koji se prag emisija smatra zelenim, EU se nada da će se finansije iz privatnog sektora usmeriti ka električnim vozilima i ubrzati tranziciju ka čistoj mobilnosti. Potez takođe ima za cilj sprečavanje zelenog pranja, pružajući investitorima jasne smernice o tome šta je zeleno, a šta nije.

„Upravljaće novcem, ne na propisani način, ali klasifikovaće održive automobile nedvosmisleno i univerzalno“, rekao je Luca Bonaccorsi, iz zelene nevladine organizacije Transport i životna sredina. „Ako imate zeleni fond i želite da investirate u automobile, morate da investirate u automobile sa nultim emisijama“.

„U ovom trenutku, ukoliko investitor želi da investira u električna vozila, postoji samo jedna akcija koja može da se kupi – Tesla“, rekao je Bonaccorsi, ističući da će ovo dati jasnije smernice privatnim investitorima o tome koje još kompanije imaju zelene projekte.

„Uticaj taksonomije biće širok“, nastavio je, rekavši da je 100% siguran da će jasna pravila o zelenim finansijama imati opipljiv uticaj i usmeriti privatno finansiranje ka automobilima sa nultom emisijom.

Prodaja električnih vozila raste sporo. Tokom 2018. godine prodaja priključnih hibridnih električnih vozila i vozila na baterijski pogon nastavila je da raste, ali je njihov udeo u ukupnoj prodaji porastao za samo pola procenta, u odnosu na početni 1,5% u 2017. godini.

Među nemačkim proizvođačima, Volkswagen, a u manjoj meri BMW i Daimler, obavezali su se da će tokom narednih godina predstaviti nove modele električnih automobila.

„Brzi porast električne mobilnosti za nas je jasan prioritet do 2030. godine, posebno za putnička i laka komercijalna vozila“, rekla je Hildegard Muller, predsednica nemačkog udruženja automobilske industrije VDA, koja je istakla da će industrija uložiti više od 50 milijardi evra u elektromobilnost tokom narednih nekoliko godina.

Međutim, iz VDA su izjavili da će motori sa unutrašnjim sagorevanjem i dalje igrati ključnu ulogu na putu ka postizanju klimatski neutralne mobilnosti do 2050. godine, poručio je Muller u saopštenju za štampu.

Ovaj stav više nije usklađen sa stanovištem Komisije o zelenim automobilima.

Među evropskim proizvođačima automobila postoji i bojazan da će ekonomski uticaj COVID-19 proizvođačima učiniti još težim da se pridržavaju novih EU standarda.

„Predlozi Evropske komisije o pragovima tehničke održivosti mogli bi potencijalno da imaju ozbiljan uticaj na mogućnosti finansiranja auto-industrije u budućnosti“, prokomentarisali su iz Evropska asocijacija proizvođača automobila (ACEA).

U stvari, u ACEA veruju da bi taksonomija zelenih finansija EU „mogla otežati proizvođačima da dobiju sredstva potrebna za prelazak na zeleniju mobilnost u budućnosti“, rekao je portparol udruženja.

Prema ACEA-i, ovo bi moglo ograničiti razvoj tehnologija, koje smatraju ključnim za dekarbonizaciju auto-sektora u kratkom i srednjem roku.

Komisija je svojim predlogom nulte emisije uspostavila „previše pojednostavljenu metodologiju“, rekli su u ACEA, ukazujući na industrijske projekcije koje pokazuju da se ne očekuje da vozila sa malim emisijama čine većinu prodaje, barem do 2030. godine.

Proizvođači automobila su u prošlosti kritikovali Komisiju zbog korišćenja merenja emisije CO2 iz izduvnih gasova, rekavši da su električna vozila toliko zelena koliko i električna energija na koju rade.

„Ispunjavanje uslova za automobile i kombi vozila sa „niskom emisijom” do 2025. godine ili poravnanje taksonomije samo autobusa sa nultom emisijom izduvnih gasova, istaknuti su primeri kako kriterijumi imaju za cilj nagrađivanje određenih tehnologija u odnosu na druge“, rekao je portparol ACEA.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.