Od oktobra čisto nebo iznad Bora

U godini tehničkog proširenja i rekonstrukcije projekata u borskoj topionici biće izgrađeni sekundarni dimohvatači i kompletan sistema za odsumporavanje, tako da će do oktobra ove godine biti eliminisano „usko grlo” metalurgije u Topionici i rafinaciji bakra u Boru. Nova postrojenja obezbediće čisto nebo iznad grada, a metalurzima omogućiti lakši rad, veću preradu koncentrata i proizvodnju anodnog i katodnog bakra.

Izgradnjom sekundarnih dimohvatača i kompletnog sistema za odsumporavanje do oktobra ove godine, Topionica i rafinacija bakra eliminisaće „usko grlo” metalurgije.

Nova postrojenja obezbediće čisto nebo iznad grada, a metalurzima omogućiti lakši rad, veću preradu koncentrata i proizvodnju anodnog i katodnog bakra, izjavio zamenik rukovodioca Topionice i rafinacije u sastavu Serbia Zijin Copper Boban Todorović.

Plan je da se ove godine preradi 446.320 tona koncentrata i proizvode 117.966 tona anodnog, odnosno 83.000 tona katodnog bakra, 1.963 kilograma zlata i 13.208 kilograma srebra.

TIR. – Borska Topionica preradila je prošle godine 272.677 tona sopstvenog i 114.226 tona kupljenog koncentrata, što je 83,4 procenta plana prerade u 2020. Elektroliza je radila dobro, pa je 96 odsto bakra bilo vrhunske A klase, a četiri procenta proizvedenog „crvenog” metala bilo je standardnog kvaliteta. Cena koštanja prerade od koncentrata do katodnog bakra iznosila je 962,13 američkih dolara po toni katode, bez amortizacije.

Proizvedeno je 88.027 tona anodnog, odnosno 70.911 tona katodnog bakra, što je 78,79% plana za 2020. Takođe, dato je i 2.032 kilograma zlata, što je 30,14 odsto više od plana, kao i 15.427 kilograma srebra, odnosno, 6,4 odsto više od plana.

„Razlog za ovakvu realizaciju, odnosno manju preradu koncentrata i proizvodnju anodnog i katodnog bakra jeste planirani zastoj metalurških agregata u septembru i oktobru 2020, kada je u cilju zbrinjavanja gasova sa odeljenja konvertora, koji nisu bili predmet rekonstrukcije Topionice tokom 2015, obavljen i drugi remont. Realizacijom tog remonta Kompanija je pokazala da su joj očuvanje zdravlja ljudi i zaštita životne sredine prioritet i da su ispred profita. Zbog svega ovoga, 2021. biće godina tehničkog proširenja i rekonstrukcije projekata”,  izjavio je z Todorović.

Izvor: Kolektiv

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.