Od tri elektrane na Bistrici – 50 miliona evra godišnje

U Foči se pripremni radovi za izgradnju energetskog sistema Hidroelektrana na Bistrici odvijaju prema planu. Vrednost projekta je 103 miliona evra. Planirane su i aktivnosti na uređenju vodotoka reke Bistrice u naselju Miljevina, kako bi se trajno eliminisao rizik od poplava i unapredio turizam.

Energetski sistem Hidroelektrane Bistrica, koji će se sastojati od tri stepenasto raspoređene elektrane, prema sadašnjim cenama struje, prihodovaće godišnje 50 miliona evra, rečeno je u Foči, gde je kancelariju otvorila Kineska nacionalna aerotehnološka korporacija za međunarodni inženjering koja će graditi elektrane.

U Elektroprivredi Srpske ističu da je značaj projekta višestruk – otvaranje radnih mesta, zaštita životne sredine, uređenje korita Bistrice i unapređenje turističke ponude. Kako je istaknuto, najznačajniji je to da će Srpska biti lider proizvodnje „zelene energije“ u regionu.

Od sedam do 50 miliona evra

Direktor Elektroprivrede Luka Petrović rekao je da je u vreme kada je rađena studija izvodljivosti i projektna dokumentacija bilo predviđeno da tri elektrane na reci Bistrici godišnje donose sedam miliona evra prihoda, ali da će sa trenutnim cenama prihod biti 50 miliona evra.

„Ako je pre njena isplativost bila 16 godina, sada se njena isplativost svela na četiri godine”, istakao je Petrović.

Navodi o ugrožavanju životne sredine u Elektroprivredi su okarakterisani kao spletkarenje i insinuacije pojedinaca koji žele da blokiraju proizvodnju novog kilovat-časa u Republici Srpskoj.

Kako je planirano, sistem od tri elektrane trebalo da bude završen najduže za četiri godine.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da je već urađeno 10 kilometara pristupnih puteva.

„Vrednost projekta je 103 miliona evra i plan nam je da se uz izgradnju ovog objekta pokrenu aktivnosti na uređenju vodotoka reke Bistrice u naselju Miljevina i trajno eliminiše rizik od poplava”, rekao je Đokić.

Preko 30 istražnih bušotina

Direktor fočanske kancelarije Kineske nacionalne aerotehnološke korporacije za međunarodni inženjering Vej Ping rekao je da je uz pristupne puteve urađeno više od 30 istražnih bušotina.

„Uradili smo preko 30 istražnih bušotina. Na ovoj lokaciji su urađene bušotine od preko 50 metara, kako bi se ispitao teren i uslovi za izgradnju. Pokazatelji ukazuju da je teren zahtevan, ali sve možemo da postignemo prema planu“, rekao je Ping.

Iz kineske kompanije poručuju da će s odmicanjem pripremnih radova biti otvoreno više od 200 radnih mesta za domaću radnu snagu.

Nove šanse za posao

Posao je dobio i tridesettrogodišnji Fočanin Branko Perović.

„Uslovi rada su na visokom nivou, saradnja sa kolegama je odlična. Porodičan sam čovek, imam ženu i malo dete i ovaj posao mi mnogo znači. Nadam se da je ovo samo početak mog radnog odnosa sa kineskom kompanijom i da nas u budućnosti očekuje još projekata u BiH, a možda i u drugim zemljama”, rekao je Perović.

Hidroelektrane se grade u donjem toku reke Bistrice, uz magistralni put Foča-Sarajevo, a svaka će se sastojati od brane, dovodnog tunela, cevovoda i mašinske zgrade.

Investitori su preduzeće Hidroelektrane Bistrica i preduzeće Hidroelektrane na Drini, koje je većinski vlasnik, kao i Elektroprivreda Republike Srpske.

Izvor: RTRS

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti