Energetsko partnerstvo Srpske i Kine

Kineske kompanije u sve većoj meri postaju deo energetske tranzicije Republike Srpske. U toku je realizacija nekoliko važnih projekta, od izgradnje hidroelektrana - Buk Bijela, Foča i Paunci, preko fabrike gipsanih ploča i proizvoda od gipsa u RiTE Ugljevik, do HE Dabar. Zvaničnici pozitivno ocenjuju realizaciju ugovornih obaveza.

U elektroenergetskom sistemu Republike Srpske kineske kompanije postaju sve prisutnije. Može se reći da se radi o rastućem broju zajedničkih energetskih projekata. Ova godine protiče u znaku realizacije njih nekoliko, a zvaničnici poručuju da se energetska saradnja odvija po planu i na obostrano zadovoljstvo. Međutim, postoje i mišljenja da se radovi na ovim objektima odvijaju bez važećih ekoloških i građevinskih dozvola.

Ugovori o saradnji sa kineskim partnerima koji se danas sprovode, uglavnom su zaključeni krajem prošle i početkom ove godine. Tako je kineska nacionalna Aerotehnološka korporacija za međunarodni inženjering – AVIK angažovana na izgradnji tri hidroelektrane – Buk Bijela, Foča i Paunci. Ove tri elektrane biće deo energetskog sistema Hidroelektrane Bistrica u Foči.

Na samom kraju prošle godine, 28. decembra, početak gradnje elektrana označili su predstavnici Vlade Republike Srpske i Ambasade Kine u BiH.

Vrednost – 103 miliona evra

Vrednost ugovora o realizaciji je 103 miliona evra, a investitori su preduzeće Hidroelektrane Bistrica i preduzeće Hidroelektrane na Drini, koje je većinski vlasnik. Projekti se realizuju uz finansijsku podršku Elektroprivrede Republike Srpske, izvestila je Radio Slobodna Evropa.

Ove hidroelektane se grade u donjem toku reke Bistrice, uz magistralni put Foča-Sarajevo, a svaka će se sastojati od brane, dovodnog tunela, cevovoda i mašinske zgrade.

Ukupna instalisana snaga sistema je 39 megavata, sa ukupnom godišnjom proizvodnjom 152 gigavat časa električne energije. Predviđeno je da sve tri hidroelektrane budu na mreži najkasnije za četiri godine.

Ocene da se saradnja sa kineskim partnerom na izgradnji ovih objekata odvija bez važećih dozvola, kako u svojoj analizi navodi CAPITAL, ministar energetike i rudarstva Petar Đokić prokomentarisao je za pomenuti portal:

 „Radovi su počeli, radi se po planu u ovoj fazi i nemamo obaveštenja da tu ima bilo kakvih poteškoća. Imam informaciju da su sve dozvole uredne, inače ne bi se moglo ući u taj projekat. Moguće da će neke dozvole isteći, ali one će biti obnovljene“, rekao je Đokić.

Hidroelektrana Dabar

Samo dva dana posle ozvaničenja gradnje hidroelektrana na Bistrici, tačnije, 31. decembra prošle godine, Vlada Republike Srpske potpisala je sa Kinezima ugovor o finansiranju i izgradnji hidroelektrane Dabar, vredan 190 miliona američkih dolara.

Prema ugovoru, hidroelektranu gradi kineska kompanija China Energy Gezhouba Group, a kreditira je kineska državna banka Exim, na osnovu garancija Republike Srpske.

Ova HE imaće instalisanu snagu od 159,15 MW i 251,80 GWh proizvodnje električne energije.

Premijer Republike Srpske, Radovan Višković, tom prilikom je izjavio je da je reč o decenijskom projektu Hercegovine i ovog dela Republike Srpske i istakao cilj da RS u budućnosti bude prepoznata kao regionalni energetski lider.

Višković je napomenuo da sa kompanijom AVIK ima još dogovorenih projekata, mimo Bistrice, a odnose se na Ugljevik, kao i na samu opštinu Foča.

Fabrika gipsanih ploča

Jedan od zajedničkih projekata sa kineskim kompanijama ozvaničen je krajem februara ove godine, kada je potpisan ugovor o kineskoj investiciji, vredan 50 miliona evra, za izgradnju fabrike gipsanih ploča i proizvoda od gipsa u Ugljeviku.

Sporazum o dugoročnoj saradnji i ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća potpisan je između Rudnika i teromoelektrane (RiTE) Ugljevik i kineske državne kompanije Beijing New Building Materials. Ovom investicijom biće preuzet gips kao produkt rada sistema za odsumporavanje, koji će biti upotrebljen kao sirovina za novi proizvod.

Potpisani ugovor se odnosi na izgradnju fabrike gipsanih ploča kapaciteta 40 miliona metara kvadratnih na godišnjem nivou, a predviđeno je da će logističke i tehničke usluge obavljati lokalne kompanije.

Ugovorne obaveze – po planu

Ministar energetike i rudarstva u Vladi Srpske Petar Đokić kaže da je, u dosadašnjoj fazi saradnje koja je uspostavljena sa Narodnom Republikom Kinom i nekim njihovim kompanijama, Vlada zadovoljna.

„Ono što je u okviru usaglašenih obaveza, odvijaju se prema dinamičkom planu. Ugovori koje smo potpisali se realizuju. Među aktivnim ugovorima, najveći je sa kineskom Eksim bankom, oko finansiranja projekta HE Dabar, istakao je Đokić.

Ministar je podsetio da je kompanija Elnos, koja je izvođač sa kineskom kompanijom China Energy Gezhouba Group, potpisala ugovor sa Voith Hydro“iz Austrije o saradnji na projektu izgradnje HE Dabar, odnosno o isporuci elektro i mašinske opreme.

„To je najvažniji korak u aktiviranju projekta HE Dabar. S dokapitalizacijom hidroelektrana na Trebišnjici, a time i HE Dabra, biće stvoreni svi preduslovi za aktiviranje finansijskih sredstava po ugovoru sa kineskom Eksim bankom za taj projekat. Kineska kompanija je izvođač radova i mislimo da oni imaju kapacitete da taj projekat realizuju u skladu sa određenom ugovorenom dinamikom“, kazao je Đokić.

Termoelektrana Stanari

Svakako, u poglavlju energetske saradnje Republike Srpske sa kineskim kompanijama, značajno mesto zauzima izgradnja Termoelektrane Stanari kod Doboja, vredne oko 550 miliona evra koja je u vlasništvu kompanije EFT.

EFT Grupa je uložila oko 30 odsto vlastitih sredstava, a ostatak je kredit Kineske razvojne banke (China Development Bank – CDB), od 350 miliona evra. Termoelektranu, koja je počela sa radom 2016. godine izgradila kineska kompanija Dongfang Electric Corporation (DEC) koja je, prema referencama, izgradila oko 480 termoelektrana širom sveta.

Na osnovu dosadašnjih zajedničkih projekata nameće se zaključak da će saradnja sa kineskim partnerima postajati sve vidljivija na energetskoj mapi Republike Srpske.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti