Ogromne rezerve nafte i gasa otkrivene u Tunisu i Libiji

Prema prvim procenama, rezerve u afričkim zemljama sadrže ukupno 4 biliona barela nafte i 385 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, što je ekvivalentno 1,47 biliona barela tečnog prirodnog gasa, saopštio je američki geološki zavod.

Američki geološki zavod (USGS) saopštio je da su otkrili dva velika basena nafte i gasa na ogromnim područjima koja se protežu između Libije i Tunisa.

Prva velika oblast prostire se duž istočne obale Tunisa sa manjim delom koji se nalazi na obali, dok je ostatak pored obale. Proteže se od obala grada Bizerte i Tuniskog zaliva, do grada Misrate.

Još jedno polje otkriveno je u libijskom zalivu Sidra kod obale Sirte, navodi se u izveštaju USGS.

U svojoj prvoj proceni, američka agencija je saopštila da rezerve u afričkim zemljama sadrže ukupno 4 biliona barela nafte i 385 milijardi kubnih metara prirodnog gasa, što je ekvivalentno 1,47 biliona barela tečnog prirodnog gasa.

Prema preliminarnim procenama, libijske rezerve nafte i gasa mogle bi da se udvostruče posle ovog otkrića, dok bi Tunis mogao da postane glavni severnoafrički proizvođač energije.

Libija je u 2021 godini, bila sedmi po veličini proizvođač sirove nafte OPEK-a i treći u Africi, posle Nigerije i Alžira, prema američkoj Upravi za energetske informacije (EIA). Libija ima tri procenta dokazanih svetskih rezervi nafte i 39 odsto dokazanih rezervi u Africi. U međuvremenu, EIA procenjuje da formacije u Tunisu drže 23 biliona kubnih metara dokazanih rezervi gasa iz škriljaca i 1,5 milijardi barela tehnički povratnih resursa nafte iz škriljaca.

Izvor: RT

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti