Kina aukciji naftnih rezervi

U Kini rafinerijske marže skoro na nuli – opada uvoz nafte

Rafinerijske marže u Kini su pale sa aprilske vrednosti od 1,65 dolara po barelu na samo 0,03 dolara po barelu sredinom maja. Peking je pooštrio kontrolu nad kvotama za uvoz sirove nafte - ispituje uvoz državnih naftnih kompanija i  preprodaju malim rafinerijama, a sve je deo vladinih napora da smanji proizvodnju goriva usred viška zaliha.

Uvoz sirove nafte u Kinu mogao bi da padne za oko tri procenta, što je rezultat vladinih napora da smanji proizvodnju goriva usred viška zaliha, prenosi Rojters. Kao deo ovog napora, Peking je zatražio od PetroChina, državne naftne kompanije, da prestane da trguje kvotama za uvoz sirove nafte sa nezavisnim rafinerijama.

Nastojanje za smanjenjem proizvodnje goriva dolazi kako se rafinerijske marže približavaju nuli – ne samo u Kini, već i u ostatku Azije. Marže su pale sa 1,65 dolara po barelu u aprilu na samo 0,03 dolara po barelu sredinom maja.

Od tada, napominje se u izveštaju, marže su počele da se popravljaju i očekuje se da će i dalje jačati, posebno u drugoj polovini godine, kada se očekuje da će vakcinacije poboljšati izglede za potražnjom za gorivom. Krajem maja, Singapurske „složene” marže skočile su na 0,60 dolara, više od vrednosti sredinom maja, ali još uvek daleko od aprilskog proseka.

Istovremeno, Peking je pooštrio kontrolu nad kvotama za uvoz sirove nafte, uputivši prošlog meseca „hitno obaveštenje“ državnim naftnim kompanijama, tražeći od Sinopeka, China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), Sinochem Group, ChemChina i China North Industries Grupa da dostave Nacionalnoj komisiji za razvoj i reforme (NDRC) informacije o tome kako su koristili sirovu naftu koju su uvozili i da li su preprodavali sirovu naftu drugim kompanijama u zemlji.

Prema izveštaju Rojtersa, koji se pozivao na neimenovane izvore, bez malih privatnih rafinerija koje kupuju od državnih kompanija, godišnja kupovina nafte bi pala za oko 12 do 16 miliona tona, što je približno oko 240.000 do 320.000 bpd (barela po danu).

„Vlada ove godine mnogo ozbiljnije shvata emisiju ugljenika i vidi veliki uvoz sirove nafte i veliki izvoz rafinisanog goriva kao nešto neodrživo“, rekao je jedan od izvora.

Izvor: Irina Slav za Oilprice.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti