OPEK+ smanjio procenu potražnje za naftom

U OPEK+ procenjuju da će potražnja za naftom tokom 2021. biti manja od prošlomesečnih procena za 0,3 miliona barela dnevno pa najavljuju čvršću politiku snabdevanja za narednu godinu. Na sastanku zakazanom za 30. novembar i 1. decembar biće precizirana buduća zajednička politika proširenog kartela.

OPEK i njegovi saveznici – OPEK+ izmenili su procene potražnje za naftom za 2021. godinu, ocenjujući da će potražnja biti slabija nego što su ranije očekivali, pokazuje poverljivi dokument, koje je izveštač Reutersa imao priliku da video.

OPEK+ će nastaviti da podržava čvršću politiku snabdevanja sledeće godine.

„Očekuje se da će tokom 2021. godine potražnja za naftom rasti za 6,2 miliona barela dnevno, što što je za 0,3 miliona barela dnevno manje u poređenju sa prošlomesečnom procenom“, navedeno je u izveštaju panela zvaničnika proizvođača OPEC+ Zajedničkog tehničkog komiteta (JTC).

JTC se sastao juče (u ponedeljak) uoči današnjeg sastanka Zajedničkog ministarskog nadzornog odbora OPEC-a+.

Grupa proizvođača OPEC + trebalo je u januaru da poveća proizvodnju za dva miliona barela na dan – oko 2% svetske potrošnje – kao deo stalnog ublažavanja rekordnih smanjenja isporuke sprovedenih ove godine. Ali, s obzirom na slabljenje potražnje za gorivom, OPEC + razmišlja o odlaganju povećanja.

Opcija za dobijanje podrške među zemljama OPEK+ je zadržavanje postojećih ograničenja od 7,7 miliona barela na dan tokom narednih tri do šest meseci, rekli su izvori OPEK+, umesto smanjenja na 5,7 miliona barela na dan u januaru.

Prema izveštaju, JTC je razmotrio oba scenarija produženja. Prema provom scenariju Komercijalne zalihe nafte OECD-a smanjiće se na 73 miliona barela iznad petogodišnjeg proseka 2021. godine, ako se smanjenje proizvodnje nafte produže do kraja marta 2021. godine. Drugi scenario predviđa da bi došlo do pada zaliha OECD-a na 21 milion barela iznad petogodišnjeg proseka sledeće godine, ako bi se dogovor o smanjenju produžio do juna, navodi se u izveštaju.

OPEK+ će na sastanku zakazanom za 30. novembar i 1. decembar dogovoriti svoju zajednički politiku za 2021. godinu.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.