signal daljeg poskupljenja nafte

OPEK+ sutra o nastavku smanjenja proizvodnje nafte

Uoči sutrašnjeg sastanka OPEK+ stižu informacije da je Saudijska Arabija spremna da ne samo u maju već i tokom juna nastavi sa sopstvenim dobrovoljnim smanjenjem proizvodnje nafte i da će podržati produženje sporazuma proširenog kartela o daljem rezanju isporuka, jer nafta je, zbog novog zaključavanja – izazvanih novim talasom pandemije i problemima sa vakcinacijom ponovo pojeftinila.

Cene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 64 dolara nakon normalizacije saobraćaja u Sueskom kanalu, tako da je pažnja trgovaca ponovo usmerena na odnos ponude i potražnje i pandemiju korona virusa.

Nakon što su otklonjeni strahovi zbog manjka nafte zbog zarobljenih tankera u Sueckom kanalu pažnja je ponovo fokusirana na sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, na kojem treba da se razgovara o budućoj proizvodnoj politici crnog zlata.

Saudijska Arabija je spremna da podrži produženje sporazuma Organizacije zemalja izvoznica nafte i njenih saveznika (OPEK+) o smanjenju proizvodnje na maj, pa čak i na jun. Rijad će, takođe, nastaviti sa sopstvenim dobrovoljnim smanjenjem proizvodnje, kako bi podržao poskupljenje, jer su cene nafte pod dodatnim pritiskom zbog novog talasa pandemije i pooštrenih mera zatvaranja u mnogim zemljama.

Uticaj korone na svetsku ekonomija, a time i potrošnju nafte i naftnih derivate zaustavio je poskupljenja i čak uticao na pojeftinjenje „crnog zlata”, jer se cena barela nije dugo zadržala na nivou od oko 70 dolara.

Pozivajući se na čak četiri izvora Rojters piše da će to biti ključni podsticaj članica proširenog naftnog kartela na sastanku sutra (u četvrtak), da produže sporazum o smanjenju proizvodnje tokom maja. Izvori iz Saudijske Arabije navode da Rijad želi da se s rezanjem proizvodnje nastavi i u junu.

„Zvaničnici u Rijadu smatraju da potražnja nije još dovoljno snažna i žele da spreče pad cena”, rekao je izvor iz Saudijske Arabije a iz Rusije, takođe, stižu signali da će Moskva, takođe, podržati produženje sporazuma.

Rusija, međutim, planira da za sebe zatražiti još jedno malo povećanje proizvodne kvote.

Na sastanku tehničkog komiteta OPEK-a u utorak, generalni sekretar Mohamed Barkindo je naglasio potrebu da organizacija bude „vrlo oprezna i da budno prati promenljive tržišne uslove”, navodi Rojters.

OPEK, sa Saudijskom Arabijom na čelu, i saveznici koje predvodi Rusija, aktuelnim sporazumom su smanjili dnevnu proizvodnju za nešto više od 7,0 miliona barela, dok je Saudijska Arabija dobrovoljno srezala pumpanje za dodatnih milion barela na dan. Prošle godine, smanjenje proizvodnje ove neformalne naftne alijanse je iznosilo 9,7 miliona barela na dan, ili oko 10 posto svetske proizvodnje, nakon čega je odlučeno da se ograničenje ublaži jer se potražnja oporavila.

I analitičari banke ING procenjuju da će nestabilnost cena naterati članice OPEK+ na dodatni oprez i da će alijansa zadržati dosadašnji nivo proizvodnje

A iz Rystad Energyja poručuju da će obnovljene mere zatvaranja i problemi sa vakcinacijom, najverovatnije, sprečiti dodatnu potražnju za oko milion barela tokom ove godine.

Ograničenje globalnog snabdevanja koči i iranski izvoz nafte u Kinu, koji obe zemlje drže u tajnosti. Peking, naime, ignoriše američke sankcije Iranu i povećao je uvoz iranske nafte, tvrde trgovci i analitičari. Rojters navodi da je moguće da Kina ovog meseca iz Irana uvozi čak milion barela nafte dnevno, navodeći kao izvor snabdevanja druge zemlje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti