prvih 100 dana

Počela da radi HE Baihetan – druga naveća HE na svetu

Druga najveća hidroelektrana na svetu počela je sa proizvodnjom električne energije. Hidroenergija koju će Baihetan obezbediti smanjiti godišnju potrošnju standardnog uglja u Kini za 19,68 miliona tona i smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 51,6 miliona tona godišnje.

Prva grupa generatora iz Hidroelektrane (HE) Baihetan, druge po veličini na svetu nakon brane Tri klisure, puštena je u rad jutros.

Očekuje se da će brana Baihetan, podignuta na reci Đinša i u gornjem delu reke Jangce u jugozapadnoj Kini, biti deo plana zemlje da dostigne vrhunac emisije ugljen-dioksida i postane ugljenično neutralna država u narednim decenijama.

Taj megaprojekat ima kapacitet od 16 miliona kilovata i mogao bi da proizvodi više od 62 milijarde kilovat-sati električne energije godišnje.

Zajedno sa ostalim elektranama u blizini, ta hidroelektrana pomaže u formiranju najvećeg svetskog koridora za novu energiju.

Džou Mengsija, zamenik direktora Kancelarije za tehnologiju pri Odeljenju za inženjering i gradnju Baihetan, rekao je da će hidroenergija koju će Baihetan obezbediti smanjiti godišnju potrošnju standardnog uglja za 19,68 miliona tona i smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 51,6 miliona tona godišnje.

Kineska vlada je najavila da će do 2030. dostići vrhunac emisije i da će postati ugljenično neutralna do 2060. godine. Da bi se postigli ti ciljevi, očekuje se da će proizvodnja hidroenergije u Kini udvostručiti, odnosno dostići 760 miliona kilovata. Ta cifra, prema rečima Džoua, sugeriše da je potencijal razvoja čiste energije u zemlji i dalje u velikoj meri neiskorišćen.

U pogledu instaliranog kapaciteta, ta brana je samo sekundarna ikoničnoj brani Tri klisure u centralnoj provinciji Hubei, ali kaže se da je "najpametnija" na svetu, zahvaljujući tehnologijama koje omogućavaju preciznu kontrolu veštačkom inteligencijom.

Izvor: CRI

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti