Prepolovljena neto dobit Saudi Aramkoa

Saudijski naftni div Aramko objavio je u utorak da je treće tromesečje zaključio sa gotovo upola manjom neto dobiti zbog uicaja korona virusa na potražnju i cene nafte.

U periodu od jula do septembra neto dobit Saudi Aramkoa (Aramco) iznosila je 44,2 milijarde rijala (11,8 milijardi dolara). U istom prošlogodišnjem periodu iznosila je 79,8 milijardi rijala.

„U poređenju sa istim periodu 2019. godine neto dobit u trećem tromesečju 2020. uglavnom odražava uticaj nižih cena sirove nafte i prodate količine (nafte), te slabijih rafinerijskih i marži u poslovanju s hemikalijama“, objavila je kompanija a prenosi SEEbiz.

Rezultat je, ipak, gotovo dvostruko bolji nego u periodu od od aprila do juna, koji je kompanija zaključila s neto dobiti od 24,6 milijardi rijala.

„U uslovima snažnih oscilacija na tržištu nastavljamo primenjivati disciplinovan i fleksibilan pristup raspodeli kapitala. Uvereni smo da se Aramko može nositi sa izazovnim vremenima i da ćemo ostvariti naše ciljeve", rekao je predsednik i glavni izvršni direktor Amin Naser.

U prvih devet meseci ove godine Aramko je, prema izveštaju proizvodio 9,2 milijuna barela sirove nafte dnevno.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti