Prepolovljena neto dobit Saudi Aramkoa

Saudijski naftni div Aramko objavio je u utorak da je treće tromesečje zaključio sa gotovo upola manjom neto dobiti zbog uicaja korona virusa na potražnju i cene nafte.

U periodu od jula do septembra neto dobit Saudi Aramkoa (Aramco) iznosila je 44,2 milijarde rijala (11,8 milijardi dolara). U istom prošlogodišnjem periodu iznosila je 79,8 milijardi rijala.

„U poređenju sa istim periodu 2019. godine neto dobit u trećem tromesečju 2020. uglavnom odražava uticaj nižih cena sirove nafte i prodate količine (nafte), te slabijih rafinerijskih i marži u poslovanju s hemikalijama“, objavila je kompanija a prenosi SEEbiz.

Rezultat je, ipak, gotovo dvostruko bolji nego u periodu od od aprila do juna, koji je kompanija zaključila s neto dobiti od 24,6 milijardi rijala.

„U uslovima snažnih oscilacija na tržištu nastavljamo primenjivati disciplinovan i fleksibilan pristup raspodeli kapitala. Uvereni smo da se Aramko može nositi sa izazovnim vremenima i da ćemo ostvariti naše ciljeve", rekao je predsednik i glavni izvršni direktor Amin Naser.

U prvih devet meseci ove godine Aramko je, prema izveštaju proizvodio 9,2 milijuna barela sirove nafte dnevno.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti