Pupin dobija vetropark u Kovačici

U okviru kompleksa Vetroelektrane Kovačica kompanija Enlight K2 Wind će graditi novi vetropark Pupin sa 16 vetrogeneratora ukupne snage 95,5 magavata. Investitoru je danas, na Svetski dan vetra uručena građevinska dozvola. Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić tom prilikom je istakao da je do sada u izgradnju vetroelektrana u Vojvodini uloženo 700 miliona evra.

Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić posetio je danas Vetroelektranu Kovačica gde je investitoru, kompaniji Enlight K2 Wind, uručena građevinska dozvola za izgradnju novog vetroparka Pupin, u okviru postojećeg kompleksa.

Prema dozvoli koju je izdao Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, u okviru novog elektroenergetskog objekta, planirana je izgradnja 16 vetrogeneratora najmodernije tehnologije ukupne snage 95,5 magavata. Novi objekat prema planu trebalo bi da bude završen u drugoj polovini 2023. godine.

Sekretar Bjelić je ovom prilikom istakao da je u proteklih pet godina na teritoriji AP Vojvodine investirano 700 miliona evra u izgradnju sedam vetroparkova snage 398 megavati.

„Pokrajinski sekretarijat za energetiku gleda na domaće i strane investitore, koji žele da ulažu u vetroelektrane, kao na partnere“, rekao je Bjelić.

Sekretar je dodao i da je usvajanje novog Zakona o obnovljivim izvorima energije dalo jasan signal da su investitori u oblasti obnovljivih izvora energije poželjni i pokazuje pravac u kom se kreće energetska politika Srbije.

„Mi ćemo i u narednom periodu nastaviti da u zakonskim okvirima i rokovima izađemo u susret svim investitorima koji su zainteresovani da razvijaju projekte poput ovog u Kovačici“, kazao je Bjelić istakavši da na Svetski dan vetra, koji se obeležava 15. juna, imamo priliku da vidimo kolika je snaga vetroparka koji je izgrađen u Kovačici.

Miloš Colić, direktor kompanije New Energy Solutions, koja upravlja vetroparkom u Kovačici, kazao je da je saradnja sa resornim pokrajinskim sekretarijatom odlična, te da su svi postupci za dobijanje dozvola za izgradnju vetroparka uspešno okončani.

„Gledamo u budućnost zelene Srbije i u najave da će do 2040. godine 40 odsto ukupne energije dolaziti iz obnovljivih izvora, i mi tu vidimo svoje mesto“, kazao je Colić.

Inače, Vetroelektrana Kovačica, snage 104,5 magavata, druga je po veličini u našoj zemlji. Sastoji se od 38 turbina, proizvodi električnu energiju za 68 hiljada domaćinstava i doprinosi smanjenju CO2 za 250 hiljada tona godišnje.

U izgradnju ove vetroelektrane uloženo je 189 miliona evra, i prva je nova elektrana koja je posle skoro 30 godina puštena na prenosni sistem električne energije.

Događaju je prisustvovao i predsednik Opštine Kovačica Jaroslav Hrubik.

Izvor: Biro za odnose sa javnošću Pokrajinske vlade

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti