Rekordan rast kapaciteta OIE

Na globalnom nivou, izvori obnovljive energije rasli su najbržim tempom prošle godini u odnosu na poslednje dve decenije. Rast je predvodila Kina a Međunarodna energetska agencija (IEA) predviđa nastavak rasta i tokom naredne dve godine. „Vetar i sunčeva energija daju nam više razloga da budemo optimistični u pogledu naših klimatskih ciljeva", kaže izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Predvođeni Kinom, kapaciteti obnovljivih izvora energije (OIE) rasli su najbržim tempom u poslednje dve decenije prošle godine, a nastaviće da rastu i u naredne dve godine, pokazao je u utorak izveštaj Međunarodne energetske agencije (IEA).

Iako je došlo do prekida u lancu snabdevanja i kašnjenja usled uticaja pandemije COVID-19. kapacitet obnovljivih izvora energije (OIE) je tokom 2020. porastao za 45% u odnosu na prethodnu godinu – na 280 gigavata (GW), što je najveći međugodišnji porast od 1999. godine.

Kina je prošle godine predstavljala 50% rasta kapaciteta obnovljivih izvora energije, ove godine će to biti 45%, a 2022. godine bi trebalo da bude 58%, navodi se u izveštaju.

Ove godine se na globalnom nivou predviđa dodavanje oko 270 GW novog kapaciteta obnovljive energije a skoro 280 GW 2022. godine, saopšteno je iz IEA za tržište obnovljivih izvora energije.

Prognoze su povećane za više od 25% u odnosu na prethodne prognoze Međunarodne energetske agencije, iz novembra prošle godine, pošto su vlade licitirale rekordne količine obnovljivih izvora energije, a kompanije potpisale rekordan broj ugovora o kupovini električne energije.

Vlade su prošle godine na aukciji imale 75 GW od priobalnih i kopnenih vetroparkova, solarnih fotonaponskih i bioenergetskih kapaciteta, što je 20% više u odnosu na 2019. godinu.

Fotografija snimljena dronom 26. aprila 2021., solarni paneli u blizini Roistona u Britaniji / Foto: REUTERS / Matthev Childs

„Vetar i sunčeva energija daju nam više razloga da budemo optimistični u pogledu naših klimatskih ciljeva, dok obaraju rekord za rekordom svake godine – u cilju povećanja količine obnovljive energije“, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol navodeći da je „prošle godine povećanje obnovljivih kapaciteta činilo 90% celokupnog širenja globalnog energetskog sektora“.

Međutim, vlade treba da utvrde politike kojima će podstaći više ulaganja u solarnu energiju i vetroparkove i dodatnu mrežnu infrastrukturu, koja će im biti potrebna, kao i druge obnovljive tehnologije, kao što su bioenergija i geotermalna energija, dodao je Birol.

Izvor: Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti