Poslovanje EPCG bolje zahvaljujući dobroj hidrologiji

Solarni paneli pokrenuli zelenu tranziciju Crne Gore

Projekat SOLARI 3000+ i SOLARI 500+, vredan 30 miliona evra, predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru, u poslednjih 40 godina. Ugradnjom fotonaponskih sistema u domaćinstvima i kod privrednih subjekata emisija ugljen dioksida treba da se svede na najmanju moguću meru, što će doprineti očuvanju životne sredina, dok su građani u prilici da od potrošača i kupaca postanu proizvođači električne energije.

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), je, u skladu sa svojim dugoročnim ciljevima, strategijom održivosti i bilateralnom saradnjom sa Evropskom unijom, u cilju smanjenja emisije CO2, pokrenula projekat Solari 3000+, koji je usmeren na domaćinstva i mogućnost generisanja sopstvene energije, ugradnjom solarnih panela na objektima za individualno stanovanje. Zbog velikog interesovanja, pokrenut je i projekat „Solari 500+“, koji se odnosi na postavljanje fotonaponskih panela na krovovima pogona male privrede, kao i javnih ustanova i preduzeća.

Konkretizaciju takve odluke predstavlja ugovor vredan 30 miliona evra za finansiranje projekta SOLARI 3000+ i SOLARI 500+, koji su nedavno potpisali EPCG i Investiciono razvojni fond.

Doprinos ekologiji i standardu građana

Cilj projekta je da se građani dovedu u poziciju da sami proizvode električnu energiju. Realizacijom projekta biće omogućeno da 3000 domaćinstava, koja stanuju u indivindualnim stambenim objektima, dobije instalacije fotonaponskih, odnosno solarnih panela i od potrošača i kupca postanu proizvođači i prodavci električne energije.Takođe, investicija je omogućila da se i 500 pravnih lica, odnosno, malih proizvodnih pogona i javnih ustanova, kandiduje za učešće u ovom projektu.

Sa aspekta očuvanja životne sredine, kao i sa aspekta socijalnog momenta i ekonomičnosti, građani će biti u mogućnosti da plaćanju značajno manji račun ili potpuno besplatno imaju svoju električnu energiju, i da viškove koje proizvode prodaju mreži, a da manjkove u zimskom periodu uzimaju od mreže.

Ovim projektom proizvodnja električne energije orijentisaće se na obnovljive izvore.

Među najznačajnijim investicijama u poslednjih 40 godina

Kako poručuju iz EPCG, Projekat Solari 3000+ i Solari 500+ predstavlja početak energetske tranzicije u Crnoj Gori i jednu od najznačajnijih investicija u energetskom sektoru u poslednjih 40 godina.

Prema rečima predsednika Odbora direktora EPCG Milutina Đukanovića, u okviru projekta SOLARI 3000+ i 500+ biće otvoreno na stotine novih radnih mesta, dok će na hiljade potrošača imati manje račune za utrošenu električnu energiju.

„Smatramo da će u zelenoj tranziciji pobednik biti onaj koji će moći da proizvodi električnu energiju”, poručio je Đukanović.

Projekat budućnosti

Izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin istakao je da je ovo istorijski trenutak, ne samo za EPCG, već i za celokupno društvo. Izrazio je zadovoljstvo što je partner u projektu baš IRF, uz nadu da će u budućnosti zajedno razvijati i brojne druge projekte zelene energije.

„Mi smo u protekloj godini uspeli da obezbedimo energetsku stabilnost, a nadam se da ćemo uz razvoj ovakvih projekata vezanih za proizvodnju solarne energije, uspeti da postanemo i regionalni gigant kada su u pitanju preduzeća koja se bave proizvodnjom i isporukom električne energije“, naveo je Rovčanin.

Potrošači koji ispune uslove neophodne za korišćenje  energije sunca učešćem u projektu, u prilici su da od potrošača i kupaca postanu proizvođači električne energije i tako doprinesu ostvarenju energetskih i ekonomskih ušteda, bez štetnog uticaja na prirodu.

Izvor: EPCG

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti