Turska moli Rusiju za odlaganje plaćanja gasa?

Turska razmatra da podnese zvaničan zahtev rukom Gaspromu za odlaganje plaćanja nekih od dospelih obaveza za prirodni gas, kako bi se ublažio pritisak na ekonomiju ove zemlje.

Turski državni uvoznik gasa Botas razmatra da od ruskog Gasproma zatraži odlaganje nekih od dospelih obaveza Ankare za prirodni gas do 2024. godine.

Kako je izvestio Blumberg, Turska tek treba da podnese zvaničan zahtev za odlaganje plaćanja, ali su vođeni razgovori između zvaničnika.

Ukoliko dogovor bude postignut, to bi pomoglo da se ublaži pritisak na ekonomiju zemlje u doba visokih globalnih cena energije. Ankara ima trgovinski deficit od preko 11 milijardi dolara i doživela je depresijaciju nacionalne valute lire, navodi se u izveštaju.

Ipak, turski izvor na koji se poziva ruska RIA Novosti navodi da je verovatnije da je razgovor bio o cenama nego o bilo kakvom odlaganju plaćanja. Delimično korišćenje rublje u trgovini promenilo je uslove ugovora, a dve strane razgovaraju o tome kako bi to moglo da utiče na cenu proizvoda, objasnio je izvor.

Dve nacije su se ranije saglasile da prebace 25 odsto svoje trgovine prirodnim gasom na ruske rublje, udaljavajući se od američkog dolara. Moskva je vodeću zapadnu valutu označila kao „toksičnu“ zbog kontrole koju Vašington ima nad njom i njene spremnosti da je iskoristi kao političku polugu, piše RT.

Mađarska, još jedan veliki kupac ruskih energenata, saopštila je u ponedeljak da je postigla uslovni sporazum o odlaganju dospelih plaćanja za zimske isporuke gasa.

Izvor: B92

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti