Energetska kriza i u Japanu

Energetska kriza i u Japanu

Kriza na globalnom tržištu energenata dovela je i do poskupljenja električne energije u Japnu. Zbog skupljih fosilnih goriva raste inflacija u Japanu, koji uvozi veliki deo svojih energetskih potreba. Veleprodajne cene dostižu maksimum u poslednjih 13 godina. Međutim, izgleda da je ova zemlja izvukla pouku iz nestanka električne energije od prošle i prilično rano je počeo da pravi zalihama za ovu zimu.

Cene električne energije u Japanu porasle su ove nedelje na najviše devetomesečne nivoe. Globalne cene nafte, tečnog prirodnog gasa (LNG) i uglja počele da utiču na tržište električne energije u zemlji „teškoj“ 150 milijardi dolara.

Cene energije širom sveta postižu rekordne, višegodišnje vrhunce, jer se ekonomije od Evrope do Azije oporavljaju od pandemije. Ali, i suočavaju sa problemima u dugotrajnim lancima snabevanja.

Visoke cene uglja, između ostalog zbog prestanak uvoza ovog fosilnog goriva iz Australije, kao i loše vremenske prilike – koje utiču na proizvodnju iz OIE, uz državne kontrole cena, ograničile su isporuku električne energije u Kini.

Za Japan, koji uvozi veliki deo energije za podmirenje potreba, skuplja nafta, gas i ugalj znače vraćanje inflacije. A veleprodajne cene dostižu maksimum u poslednjih 13 godina.

Poskupljenje električne energije podseća na prošlu zimu, kada su cene dostigle rekordne vrednosti. Tada je japanska mreža skoro pa zakazala. Rečeno je da jee to najgora energetska kriza u zemlji od katastrofe u Fukušimi.

Da podsetimo, potražnja za električnom energijom u Japanu je u januaru znatno premašila prethodnu godinu, zbog hladnog vremena. Istovremeno su radila samo tri od devet ponovo pokrenutih nuklearnih reaktora u zemlji. A proizvodnja energije iz solarnih panela je, takođe, bila smanjena zbog snežnog pokrivača.

U utorak su spot cene za isporuku električne energije dostigle 50 jena (0,44 dolara) po kilovat satu (yen/kWh), što je bilo najviše od januara.

Dnevne cene električne energije na veliko u Japanu

Prikaz dnevnih cena električne energije na veliko u Japanu. Cene se povećavaju kako globalna tržišta energije pooštravaju svoje odnose.

„Vidimo da se toplotna energija nudi tržištu po sve višim cenama, kako bi se gorivo sačuvalo za zimu”, rekao je jedan trgovac.

Kao i prošle zime, rastući troškovi LNG-a i uglja povećavaju cene- A zbog nižih temperatura, koje slede za samo nekoliko nedelja, velika japanska preduzeća preduzela su korake da spreče sličnu krizu.

Zalihe LNG-a su dopunjene. Sada su veće od 2,4 miliona tona, što je za oko 600.000 tona više od četvorogodišnjeg proseka za ovo doba godine, saopštilo je japansko ministarstvo industrije.

To predstavlja snabdevanje za oko 12 dana, na osnovu prošlogodišnjeg uvoza 74,4 miliona tona LNG-a. „Japan je izvukao pouku iz nestanka električne energije od prošle godine i prilično rano je počeo sa zalihama za ovu zimu”, rekao je trgovac LNG-om.

Izvor: Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti