U Hrvatskoj neodrživ sistem podsticaja za OIE

Voda, sunce, vetar – generatori ekonomskog razvoja Crne Gore

Stub ekonomskog razvoja Crne Gore bi trebalo da bude u energetici. Za to postoje prirodni potencijali i ideje, dok se prepreke ogledaju u složenim administrativnim procedurama i zakonima. U EPCG kao jedno od rešenja tih problema vide Zakon o strateškom planiranju.

Elektro-energetski potencijal Crne Gore u najvećoj meri još stoji neiskorišćen u vodama, vetru, ali i suncu. Ako se zna da zemlji ništa od toga ne manjka, jasno je da u energetici, a to mišljenje potvrđuje i struka, leži generator ekonomskog razvoja Crne Gore.

„Jedan sam od ekonomista koji zastupaju tezu da bi, pored turizma, energetika trebalo da bude stub razvoja crnogorske ekonomije – i u finansijskom smislu i u razvojnom, za neka buduća dešavanja koja će dovesti do većih stopa rasta, do boljeg životnog standarda“, smatra Milivoje Radović, profesor na Ekonomskom faultetu.

Zakonske prepreke

Razvoju će doprineti i vetroelektrana Gvozd, još jedna na Krnovskoj visoravni, čija bi izgradnja uskoro trebalo da bude dogovorena. Zakoni i složene admistrativne procedure predstavljaju prepreku ovoj, ali i drugim investicijama iz oblasti energetike.

„Po mom mišljenju Crna Gora bi trebalo da ima Zakon o strateškom planiranju koji bi bio odvojen od Zakona o izgradnji objekata. Da se prepoznaju najznačajnije investicije iz oblasti saobraćaja, građevine, energetike, turizma i da to bude prioritet. Da se napravi sistem jednog organa, da se završava na jednom mestu“, kaže izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin.

TE Pljevlja

I pored velikog potencijala u obnovljivim izvorima energije, ne smemo, ponavljaju iz Elektroprivrede, ugasiti TE Pljevlja, kao jedini stabilni izvor energije.

Strani eksperti imaju drugačije viđenje njene budućnosti.

„Za Crnu Goru termoelektrana, kao najgora opcija je da se drži u nekoj stend baj rezervi, koja može da se aktivira po potrebi, da bi se u kriznim situacijama zadovoljila potreba za električnom energijom“, navodi Milan Vukasović iz Austrijske prenosne mreže.

Planirano proširenje mreže

U Crnogorskom elektroprenosnom sistemu imaju planove za proširenje postojeće mreže. Remete ih ekološki propisi.

„Planiramo ove godine da završimo dalekovod od Lastve do Pljevalja. Tu se susrećemo sa brojnim problemima, ali iz menadžementa me uveravaju da će to biti ove godine. Dalekovod prolazi kroz NP Durmitor i prostor Đurđevića Tare, tako da nije ni malo jednostavno, ističe Aleksandar Mijušković, predsednik Odbora direktora CGES.

Ukoliko bi se realizovali svi najavljeni energetski projekti, Crna Gora bi postala njen stabilan izvoznik, saglasni su učesnici tribine koju je organizovao Univerzitet Crne Gore.

Izvor: RTCG

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti