Zagađenje okeana plastičnim otpadom

Zagađenje plastikom je nagomilavanje plastičnih predmeta i čestica kao što su plastične boce i kese u životnoj sredini planete Zemlje, koje negativno utiče na ljude, divlje životinje i njihovo stanište. Takođe u velikoj meri zagađenje plastikom pogađa vodene puteve i okeane. Procenjuje se da svake godine u okean iz priobalnih zajednica uđe 1,1 do 8,8 miliona tona plastičnog otpada.

Svake godine se širom sveta proizvode milioni metričkih tona plastike. Dok se polovina ovog plastičnog otpada reciklira, spaljuje ili odlaže na deponije, značajan deo onoga što ostane na kraju završi u našim okeanima.

U stvari, mnogi komadi okeanskog plastičnog otpada su se udružili da bi stvorili vrtlog plastičnog otpada tri puta veći od Francuske u Tihom okeanu između Kalifornije i Havaja.

Putovanje kroz okean sa plastikom

Postavlja se pitanje kako plastični otpad uopšte dospeva u okeane.

Većina plastičnog otpada pronađenog u dubokim plavim vodama potiče od smeća iz parkova, plaža ili kišnih odvoda. Ovi komadi plastičnog otpada se prenose u naše odvode, potoke i reke vetrom i kišnicama.

Reke se zatim pretvaraju u plastične super-puteve, prenoseći plastiku u okeane.

Veliki deo okeanske plastike dolazi od oštećenih ribarskih mreža i druge ribarske opreme koja se direktno baca u otvoreno more.

Zemlje koje najviše zagađuju plastičnim otpadom

Neki bi mogli pomisliti da su zemlje koje proizvode ili troše najviše plastike one koje najviše zagađuju okeane. Ali to je daleko od istine.

Prema studiji, verovatnije je da će zemlje sa dužim obalama, velikim količinama padavina i lošim sistemima upravljanja otpadom zagaditi more plastikom.

U tabeli ispod su dati podaci za prvih 10 zemalja koje najviše zagađuju mora i okeane plastikom.

Tabela: Deset zemalja koje najviše zagađuju okeane, na godišnjem nivou

Na primer, Kina proizvodi 10 puta više plastičnog otpada od Malezije. Međutim, procenjuje se da 9% ukupnog plastičnog otpada Malezije stiže do okeana, u poređenju sa 0,6% od ukupnog plastičnog otpada Kine.

Procenjuje se da Filipini, arhipelag od preko 7.000 ostrva, sa obalom dužine 36.289 kilometara i 4.820 reka koje prenose plastiku, prenose 35% plastike u okean.

Pored Filipina, prijavljeno je da preko 75% akumulirane plastike u okeanu potiče od lošeg upravljanja otpadom u azijskim zemljama, uključujući Indiju, Maleziju, Kinu, Indoneziju, Mjanmar, Vijetnam, Bangladeš i Tajland.

Jedina neazijska zemlja koja je dospela na ovu listu 10 najvećih zagađivača, sa 1.240 reka uključujući i reku Amazon, je Brazil.

Put do okeana bez plastike

Prvi i najočigledniji način da se smanji nakupljanje plastike je smanjenje upotrebe plastike. Manja proizvodnja znači manje otpada.

Drugi korak je upravljanje nastalim plastičnim otpadom, i tu leži izazov.

Mnoge zemlje sa visokim dohotkom stvaraju velike količine plastičnog otpada, ali su ili bolje u preradi ili izvoze u druge zemlje. U međuvremenu, mnoge zemlje sa srednjim i niskim prihodima koje proizvode i masovno izvoze plastiku tek treba da razviju infrastrukturu potrebnu za njenu obradu.

Izvor: Visual Capitalist

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti