Bugarska i zvanično suvlasnik u LNG terminalu u Aleksandropolisu

Završeno je preuzimanje 20.oprocentnog udela Bulgartransgasa u LNG terminalu u Aleksandropolisu, koji u Grčkoj gradi kompanija Gastrejd. Očekuje se da će terminal, koji je strateški lociran na razmeđu Južnog i Vertikalnog gasnog koridora i nudi pristup tečnom prirodnom gasu tržištima Grčke, Bugarske, Srbije, Rumunije, Severne Makedonije i dalje do Moldavije i Ukrajine, početi da radi početkom 2023. godine.

Učešće Bulgartransgasa, nacionalnog operatora sistema za prirodni gas u Bugarskoj, od 20% u akcijskom kapitalu grčke kompanije Gastrejd (Gastrade) koja razvija Terminal za tečni prirodni gas (LNG) u Aleksandropolisu, završeno je danas nakon odobrenja Bugarske komisije za zaštitu konkurencije.LNG terminal u Aleksandropolisu je jedan od najznačajnijih energetskih projekata realizovanih tokom poslednjih godina, koji ima veliki značaj za Grčku, Bugarsku i širi region, jer materijalno doprinosi diverzifikaciji izvora i puteva snabdevanja energijom u celoj jugoistočnoj Evropi, poboljšava energetsku

Terminal u potpunosti podržava grčko-bugarski interkonektor (IGB), pomažući njegovu održivost, dok istovremeno funkcioniše u skladu sa već

bezbednost i konkurenciju u regionu i podržava uspostavljanje regionalnog čvorišta za trgovinu prirodnim gasom.

Projekat je strateški lociran na razmeđu Južnog i Vertikalnog gasnog koridora i nudi pristup tečnom prirodnom gasu tržištima Grčke, Bugarske, Srbije, Rumunije, Severne Makedonije i dalje do Moldavije i Ukrajine, navedeno je u saopštenju Gastrejda.

postojećom i novom strateškom energetskom infrastrukturom u regionu, kao što su TAP, bugarsko-srpski interkonektor i projekti za proširenje podzemnih skladišnih kapaciteta u jugoistočnoj Evropi.

Učešće Bulgartransgasa u projektu pozdravili su premijer Republike Grčke Kirjakos Micotakis i premijer Republike Bugarske Bojko Borisov tokom ceremonije potpisivanja relevantnih sporazuma u Atini prošlog avgusta.

Projekat dugoročno podržavaju Vlade Grčke i Bugarske, kao i Evropska unija, s obzirom da spada u projekte od zajedničkog evropskog interesa (PCI) od 2013. godine.

Učešće Bulgartransgasa, odnosno bugarske države, u Gastrejdu je čvrst dokaz regionalnog karaktera projekta i predstavlja katalizator za integraciju tržišta gasa u jugoistočnoj Evropi, osiguravajući energetsku likvidnost i pluralizam u celom regionu.

Terminal se sastoji od plutajuće priobalne LNG jedinice za skladištenje i regasifikaciju (FSRU) sa kapacitetom skladištenja LNG od 170.000 kubnih metara i kapacitetom za regasifikaciju od najmanje 5,5 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje. FSRU će se nalaziti u priobalnom području 17,6 km jugozapadno od luke u Aleksandropolisu. Plutajuća jedinica biće povezana sa Nacionalnim sistemom za prirodni gas Grčke putem 28 kilometara dugog gasovoda.

Očekuje se da će terminal početi da radi početkom 2023. godine.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.