Četiri solarne elektrane kod Subotice

Domaći investitor će graditi četiri solarne elektrane kod Subotice ukupne snage veće od 11 MW - Alfa, Beta, Gamma i Delta su tek početak...

Subotička kompanija Subcarlito osnovala je 4 firme za gradnju solarnih elektrana na teritoriji tog vojođanskog grada. Kako za eKapiju kaže Karolj Kovač, vlasnik i osnivač, prve će se graditi elektrane Suncarlito Beta i Suncarlito Gamma, snage 2,2, odnosno 2,75 MW.

„Za ova dva projekta već su urađeni urbanistički projekti i oni su trenutno na javnom uvidu. Za Suncarlito Alfa, snage 3,19 MW u pripremi je izrada urbanističkoj projekta, jer već imamo izdate uslove za projektovanje i priključenje od strane Elektrodistribucije“, navodi Kovač za naš portal.

Što se tiče četvrte solarne elektrane koja je za sada u planu, Suncarlito Delta, ona će imati snagu od oko 3 MW, a Kovač navodi da je ona za sada još uvek u fazi podnošenja zahteva za izdavanje ovih uslova.

Ukupno, sve četiri solarne elektrane imaće snagu veću od 11 MW.

Prema rečima Kovača, Beta i Gamma gradiće se kod stare Ciglane, Alfa na Čantavirskom putu, dok za Deltu još nije precizirana lokacija, ali se zna da će biti na teritoriji Subotice.

Sva struja će, kako kaže, biti predavana u elektromrežu, a početak gradnje prve dve elektrane zavisi od dobijanja energetske dozvole.

„Plan je da to bude krajem ove godine“, kaže investitor i navodi i da je predračunska vrednost investicije 700-750 EUR po megavatu.

Dodaje da kompanija planira gradnju još solarnih elektrana u Vojvodini.

„Za dalje projekte „spustićemo“ se malo južnije, tražimo lokacije koje ispunjavaju uslove za izdavanje građevisnke dozvole i za priključenje na elektro-mrežu. Ovo nam je pilot-projekat pa ćemo videti kako se bude razvijao“, navodi Kovač.

Inače, kompanija Subcarlito bavi se konsaltingom u oblasti energetike, pa je odatle i potekla ideja za razvoj sopstvenih energetskih projekata.

„Mi savetujemo firme koje razvijaju vetroparkove i solarne elektrane, pa smo došli na ideju da i mi, na svojim porodičnim parcelama, umesto gajenja kukuruza izgradimo solarne elektrane“, objašnjava naš sagovornik, koji kaže da im vetroelektrane za sada nisu u planu.

Njegov savet budućim investitorima je da studiozno izaberu lokaciju, odnosno da provere da li mogu dobiti građevinsku dozvolu za ovakve projekte. Takođe, dodaje, od kapaciteta će zavisiti brzina odvijanja procedure, jer za solarne elektrane ispod 1 MW snage nije potrebna energetska dozvola, dok je za srednje to još 3-6 meseci čekanja na realizaciju.

Izvor: Ekapija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Komentari (1)

  1. Potpuno suludi projekti, upravo sa gledišta bilansa gasova staklene bašte (GSB). Lako se može dokazati da se sa gledišta smanjenja GSB daleko bolji efekti, korisniji po planetu Zemlju, postižu ako bi se na tim površinama ziratne zemlje zasadile dobro kultivisane šume, koje u procesu fotosinteze proizvode kiseonk (O2), a apsorbuju ugljen dioksid (CO2), nego da se ide na ovakvu konverziju. Solarne panele (SP) ima smisla i logike postavljati samo na krovovima ili na potpuno neproduktivnim zemljištima, ali je suludo to činiti na ziratnom zemljištu, pogotovo u Vojvodini. U Vojvodini zbog toga što ona ima toliko malo šuma. Pogledajte sliku: ona padina prosto ‘plače’ da je pošume, pa da se tu stvori bogat biodiverzitet (šuma je pravi raj za pravu ‘eksploziju’ stabilnih biodiverziteta), nego da se na nju postave SP, da se to područje ogradi visokom ogradom i održava pasticidima na ‘nultom’ biodiverzitetu, da ne bi vegetacija ugrožavala panele. Jedan od logističkih zakona glasi: ‘Najteže se uočavaju strateške zablude’. Ovo ja zastrašujuća strateška zabluda, zbog suludih pravilnika o ekonomkim podsticajima za navodno obnovljivu energiju. Ubrzo ćemo se studeti zbog ovakvih nerazumnih projekata. Branislav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti