Države koje su najveći proizvođači pšenice

Posle pirinča i kukuruza, pšenica je treća žitarica po proizvodnji u svetu, a druga po proizvodnji za ljudsku ishranu. Dok više od 80 različitih zemalja proizvodi pšenicu širom sveta, većina globalne proizvodnje pšenice dolazi iz samo nekoliko zemalja.

Pšenica je osnovna namirnica za milione ljudi širom sveta. Posle pirinča i kukuruza, pšenica je treća žitarica po proizvodnji u svetu, a druga po proizvodnji za ljudsku ishranu. S obzirom na važnost pšenice u globalnom sistemu ishrane, svaki uticaj na glavne proizvođače, poput suša i ratova, može uticati i na ceo svet.

10 zemalja sa najvećom proizvodnjom pšenice u svetu

Dok više od 80 različitih zemalja proizvodi pšenicu širom sveta, većina globalne proizvodnje pšenice dolazi iz samo nekoliko zemalja, prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO).

U tabeli ispod dat je prikaz 10 zemalja koje najviše proizvode pšenicu u svetu, na osnovu ukupnog prinosa u tonama od 2000-2020 godine.

Tabela: 10 zemalja koje su najveći proizvođači pšenice u svetu

Kina, najveći svetski proizvođač pšenice, proizvela je više od 2,4 milijarde tona pšenice u poslednje dve decenije, što čini otprilike 17% ukupne proizvodnje od 2000-2020. godine.

Većina kineske pšenice se koristi u zemlji kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za hranom. Kina je najveći svetski potrošač pšenice u 2020/2021.godini, jer na ovu zemlju otpada oko 19% globalne potrošnje pšenice.

Druga po veličini zemlja po proizvodnji pšenice je Indija. Tokom poslednje dve decenije, Indija je proizvela 12,5% svetske pšenice. Kao i Kina, Indija većinu proizvedene pšenice drži pod svojom kontrolom zbog značajne potražnje za hranom širom zemlje.

Rusija, koja je treći po veličini proizvođač pšenice u svetu, takođe je najveći svetski izvoznik pšenice. Zemlja je 2021.godine izvezla pšenicu u vrednosti od više od 7,3 milijarde dolara.

Uticaj Rusije i Ukrajine na globalno tržište pšenice

Pošto su Rusija i Ukrajina značajni globalni proizvođači pšenice, tekući sukob između dve zemlje izazvao je ogromne poremećaje na globalnom tržištu pšenice.

Konflikt je imao uticaja i na susedne industrije. Na primer, Rusija je jedan od najvećih svetskih proizvođača đubriva, a sukob je doveo do globalne nestašice đubriva što bi moglo dovesti do nestašice hrane širom sveta.

Izvor: Visual Capitalist

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.