Gasovodi i za transport vodonika

Kroz postojeće gasovode moći će da se transportuje i vodonik. Italijanski Snam je testirao različite procente mešanja prirodnog gasa i vodnika- uključujući čak 100% vodonika - u postojećim cevima, i to je uspelo. Korišćenje postojeće infrastructure je prava energetska tranzicija, poručuju iz Snama i Enela.

Vodonik proizveden korišćenjem obnovljivih izvora energije moći će da putuje kroz postojeće gasovode.

„Sutra ćemo imati vodonik proizveden u Severnoj Africi, u Severnom moru, sa solarnim i resursima energije vetra. I taj vodonik može da putuje kroz postojeći cevovod. Dakle, to je prava energetska tranzicija gde koristimo infrastrukturu koju imamo”, rekao je Marko Alvera, izvršni direktor italijanskog infrastrukturnog giganta Snam.

Alvera je u petak izložio viziju budućnosti vodonika, rekavši da je „lepota” toga što se može lako skladištiti i transportovati.

U razgovoru za CNBC -ov Skuawk Box Europe Marko Alvera je govorio o tome kako će se sadašnji sistemi koristiti za olakšavanje isporuke vodonika proizvedenog iz obnovljivih izvora kao i biogoriva.

„Trenutno, ako uključite grejač u Italiji, gas teče iz Rusije, čak iz Sibira, cevovodima”, rekao je Alvera.

Gas i vodonik mogu se mešati

Snam je testirao različite procente mešanja prirodnog gasa i vodonika – uključujući čak 100% vodonika – u postojećim cevima, i to je uspelo.

„To je prava energetska tranzicija gde koristimo infrastrukturu koju imamo. Veoma dobra vest je da će ova nova obnovljiva energija koštati manje od postojeće energije fosilnih goriva. To je pravi napredak”, kaže izvršni direktor Snama.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) je opisala ovo gorivo budućnosti kao „svestranog nosioca energije“. Vodonik ima širok spektar primena i može se koristiti u sektorima kao što su industrija i transport.

Vodonik se može proizvesti na više načina. Jedna metoda uključuje upotrebu elektrolize, pri čemu električna struja razdvaja vodu na kiseonik i vodonik. Ako električna energija koja se koristi u ovom procesu dolazi iz obnovljivih izvora energije (OIE), poput vetra ili sunca, onda ga neki nazivaju zelenim ili obnovljivim vodonikom.

Trenutno se velika većina proizvodnje vodonika temelji na fosilnim gorivima, a proizvodnja zelenog vodonika je skupa.

Predstoje izazovi

U intervjuu za CNBC izvršni direktor Enela Francisco Staraće ističe da „nema konkurencije za kapital između vodonika i obnovljivih izvora energije“.

„Vodonik je danas niša. To je niša koja se mora razviti u komercijalne standarde i u veliku industriju, sa konkurentnim cenama”, rekao je Staraće.

Posao za narednu deceniju

U Enelu procenjuju da će za takvu promenu trebati 10 godina.

„Dakle, veliki je napor u istraživanju i razvoju, veliki je trud u prototipovima, veliki je napor u pilot postrojenjima… Ali, sve to je ništa u poređenju sa onim što se dešava, na veoma velikom i konkurentnom bojnom polju obnovljivih izvora energije danas”, kaže Staraće.

Zaista, iako postoji uzbuđenje zbog potencijalne uloge koju bi vodonik mogao imati u budućnosti, on i dalje ima izazove.

Ranije ove nedelje, na sastanku Svetskog energetskog saveta rečeno je da vodonik sa niskim sadržajem ugljenika „nije konkurentan po troškovima drugih izvora energije u većini aplikacija i lokacija“. Rečeno je da se, verovatno, neće promeniti situacija ako ne postoji „značajna podrška za premošćivanje jaza u cenama“.

Analiza, koja je sastavljena u saradnji sa PwC -om i američkim Institutom za istraživanje električne energije, postavila je pitanje odakle će doći sredstva za takvu podršku. Takođe je ukazano na sve veći profil sektora i pozitivan efekat koji bi to moglo imati.

Izvor: CNBC

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti