I grejanje može biti zeleno

Bečej, Bogatić, Kragujevac, Kralјevo, Kruševac, Niš, Novi Pazar, Pančevo, Paraćin i Vršac gradovi su u kojima će biti unapređen sisteme dalјinskog grejanja i zaštitu životne sredine prelaskom na korišćenje OIE, kroz novi projekat MRE vredan 40,5 miliona evra. Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku EBRD, Republike Austrije i Švajcarske konfederacije.

Deset gradova i opština u Srbiji unaprediće svoje sisteme dalјinskog grejanja i zaštitu životne sredine prelaskom na korišćenje obnovlјivih izvora energije (OIE), kroz novi projekat Ministarstva rudarstva i energetike vredan 40,5 miliona evra.

U okviru Projekta obnovlјivih izvora energije u Republici Srbiji, koji se sprovodi uz finansijsku podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Republike Austrije i Švajcarske konfederacije, izabrano je 10 jedinica lokalne samouprave koje će učestvovati u programu: Bečej, Bogatić, Kragujevac, Kralјevo, Kruševac, Niš, Novi Pazar, Pančevo, Paraćin i Vršac.

Procenjena vrednost Faze 1 je 40,5 miliona evra, a uskoro se očekuje potpisivanje finansijskih sporazuma.

„Ovim projektom nastavlјamo sa uvođenjem obnovlјivih izvora energije u sektor dalјinskog grejanja, koje smo uspešno započeli izgradnjom toplana na  biomasu, od kojih su tri već puštene u rad, a na četvrtoj uskoro počinju  radovi. Nove investicije obezbediće da građani imaju pouzdano i kvalitetno grejanje, a da toplane funkcionišu efikasnije, da koriste zelenu energiju i  istovremeno čuvamo životnu sredinu“, kaže ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ministarka dodaje da će se projektom finansirati zelene tehnologije u sistemima  dalјinskog grejanja, pre svega toplotne pumpe, solarni kolektori,  geotermalna energija, kao i automatizacija toplotnih podstanica kako bi planirani projekti ostvarili maksimalnu efikasnost.

Nakon realizovanih ulaganja, toplane u 10 izabranih lokalnih samouprava proizvodiće oko 115 GWh toplotne energije iz OIE. Ukupna količina toplotne energije proizvedene iz obnovlјivih izvora u Srbiji povećaće se sa sadašnjih 95 GWh na 210 GWh. Potrošnja primarne energije smanjiće se za dodatnih 61 GWh primenom mera energetske efikasnosti. Projekat će doprineti i bolјoj zaštiti životne sredine, kroz smanjenje godišnje emisije SO2 za 14.600 tona.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti