Potražnja za benzinom je dostigla maksimum

IEA je saopštila da je u 2020.godini opala dnevna potražnja za benzinom za rekordnih 2,9 miliona, što je više od 10% u odnosu na prethodnu godinu. U ovoj agenciji procenju da će prelazak na električna vozila i povećanje štednje goriva nadmašiti rast potražnje u zemljama u razvoju.

Žeđ sveta za benzinom se verovatno neće vratiti na nivo pre pandemije, prognozira Međunarodna agencija za energetiku (IEA), pozivajući se na vrhunac koje je dostiglo gorivo koje je pokretalo prevozna sredstva više od jednog veka.

Nadzorno telo za energetiku sa sedištem u Parizu, u svojoj pažljivo praćenoj petogodišnjoj prognozi, predviđa da će ubrzani globalni prelazak na električna vozila, zajedno sa povećanjem efikasnosti goriva među vozilima na benzinski pogon, nadmašiti porast potražnje iz zemalja u razvoju.

Prognoza je nastala pošto su se proizvođači automobila nedavno okrenuli povećanoj proizvodnji električnih vozila, nakon godina industrijske skeptičnosti oko toga da li će kupci automobila ikada potpuno prihvatiti električne modele. General Motors Co. je najavio da će zaustaviti prodaju vozila na benzinski pogon do 2035. godine. Švedski Volvo Cars je objavio da će sva njihova vozila biti električna do 2030. godine.

IEA predviđa da se benzin neće vratiti na nivo iz 2019. godine.

Globalna potražnja za benzinom

Napomena: Podaci za 2021. godinu i naredne godine su prognozirani.

Izvor: Međunarodna agencija za energetiku

Otprilike 60 miliona električnih vozila će do 2026. godine biti na putevima širom sveta, saopštila je IEA, 2019. godine taj broj je iznosio 7,2 miliona. Agencija prati trendove električnih vozila, koji predstavljaju indikator za potražnju benzina i sirove nafte.

Prelazak na električna vozila bio je podstaknut vladinim propisima, pozamašnim podsticajima u razvijenim zemljama i boljim prihvatanjem tehnologije od strane potrošača, delimično zahvaljujući popularnim modelima poput onih koje prodaje Tesla Inc. Električna vozila (EV) još uvek čine mali deo svetskog voznog parka, proizvođači automobila kažu da u godinama koje dolaze, očekuju rastuću potražnju za motorima sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS) koji sagorevaju gas, naročito u zemljama u razvoju.

Pandemija koronavirusa je uzdrmala globalnu potrošnje goriva, namećući pitanje da li će u godinama koje dolaze doći do promene svetskog energetskog miksa. Eneretski analitičari već dugo raspravljaju o trenutku „vrhunca nafte“, tački u kojoj će potražnja za sirovom naftom početi da jenjava. Tokom prošle godine je započelo usporavanje potražnje, a neki prognozeri, uključujući one u Organizaciji zemalja izvoznica nafte, rekli su da je taj dan možda već svanuo u razvijenom svetu.

IEA je u sredu saopštila da predviđa oporavak globalne potražnje za sirovim proizvodom, koja će dostići čak 104 miliona barela dnevno do 2026. godine, što je oko 4% više od nivoa iz 2019. godine, zahvaljujući razvoju u svetu. Na ekonomske sile poput Kine, Indije i drugih azijskih zemalja se odnosi 90% neto povećanja potražnje za naftom u narednih pet godina, rekla je agencija.

Ali po prvi put, agencija je rekla da više ne predviđa potpuni oporavak potražnje za benzinom – proizvodom koji je godinama podupirao svetsku žeđ za sirovom naftom.

Cene fjučersa sirove nafte

Izvor: FactSet

„Mislimo da će se potrošnja benzina neće vratiti ponovo na nivo iz 2019. godine“, rekao je izvršni direktor IEA Fati Birol (Fatih Birol).

Globalna potražnja za mlaznim gorivom bi trebala da se u potpunosti vrati, ali sporim tempom, i ne pre 2024. godine, rečeno je u agenciji. Američka avio-putovanja rastu zbog stabilne situacije ili pada slučajeva Covid-19 u mnogim delovima zemlje, kao i zbog ubrzane akcije vakcinacije. Uprava za bezbednost transporta, koja prati koliko američkih putnika prolazi kroz aerodromske sigurnosne punktove, zabeležila je u petak 1,4 milion putnika. To je maksimum u poslednjih godinu dana.

Tokom ograničenja putovanja od strane vlade, IEA je saopštila da je dnevna potražnja za benzinom opala za rekordnih 2,9 miliona barela u 2020. godini, što je više od 10% u odnosu na 26,6 miliona barela dnevno sagorenih 2019. godine.

Prihvatanje električnih vozila nije jedina stvar koja smanjuje potražnju. IEA i američko Ministarstvo energetike, u izveštaju prošlog meseca, su naveli kao razlog povećanje efikasnosti automobila na gas. Američka agencija saopštila je da očekuje da će američka potrošnja benzina u transportnom sektoru dostići vrhunac 2022. godine.

Iz IEA su poručili da će globalna potražnja za benzinom početi da se vraća kako se ekonomije ponovo budu otvarale. Ali prelazak na EV u bogatijim zemljama sada se ubrzava takvom brzinom da će tamošnja smanjenja potražnje nadmašiti očekivani rast potražnje u zemaljama u razvoju, poput Indonezije, Indije i Kine.

Priključna električna vozila su prošle godine, širom sveta, činila oko 4,2% prodaje novih automobila, a prodaja je porasla za 43% na 3,24 miliona vozila, navodi ev-volumes.com, istraživačka grupa koja prati prodaju EV. U Evropi, gde prodaja EV raste, priključna električna vozila su činila 10,5% prodatih novih automobila u četvrtom kvartalu 2020.

„E-mobilnost je pobedila u trci“, rekao je ove nedelje novinarima izvršni direktor Folksvagena (Volkswagena) Herbert Dis (Herbert Diess), otkrivajući nove velike investicije u fabrike automobilskih baterija i stanice za električno punjenje.

Električna vozila na baterije će predstavljati 50% Folksvagenove prodaje novih automobila širom sveta do 2030.godine , rekao je on, ali konvencionalna vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem i dalje će dominirati na nekim tržištima.

„Nastavićemo da prodajemo SUS vozila, u nekim regionima duže nego u drugim“, rekao je gospodin Dis. „E-mobilnost će se postizati različitim brazinama, u zavisnosti od lokalnih politika i snabdevanja energijom bez CO2“.

Izvor: The Wall Street Journal

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti