Prednosti veštačke inteligencije za energetske kompanije

Energetske kompanije traže mogućnosti da iskoriste širok dijapazon podataka, kako bi poboljšale svoje poslovanje tako što će iskoristiti sve veće širenje podataka iz industrijskih senzora i naizgled neograničenu procesorsku snagu „oblaka“. Sve više ulažu u veštačku inteligenciju (AI) kako bi pružili odgovore na mnoga kritična pitanja sa kojima se suočavaju.

Veštačka inteligencija (AI) već ima značajan uticaj na mnoge aspekte ljudskog života. Amazon’s Alexa i Google Assistant koriste moć računarstva u takozvanom „oblaku“ (virtuelno mesto za čuvanje podataka), za obrade velikih podataka i veštačku inteligenciju za interakciju sa milionima ljudi – odgovaranje na pitanja, davanje uputstava i kontrola kućnih aparata, za osvetljenje i korišćenje klima uređaja… Samovozeći automobili su, velikim delom, kontrolisani od strane AI, izašli su na puteve i, uprkos nekoliko velikih nezgoda, predviđa se da će na kraju podeliti ljudske vozače na dobre ili loše. Na ovim potrošačkim tržištima veštačke inteligencije nastavljaju da se sve više pojavljuju i razvijaju.

AI se sve više pojavljuje u različitim industrijama.

Na komercijalnim i industrijskim tržištima AI je upravo na vrhuncu uticaja na način na koji industrije rade – kao i na to kako se proizvodi, trguje proizvodima, kako se premeštaju i transformišu. Kako su mašine za proizvodnju i preradu robe sve više povezane sa „oblakom“, potencijal AI dobija zadatak da poboljša operativnu efikasnost zadatih ciljeva i skrenuo je pažnju i pospešio ulaganja iz gotovo svih krajeva tržišta.

AI na energetskim tržištima

Proizvođači nafte i gasa sve više koriste podatke koje se generišu kao nusproizvod poslovanja, kako bi bolje identifikovali mogućnosti istraživanja i optimizirali proizvodnju i kako bi osigurali najveći mogući oporavak svojih resursa. Pojavom nove AI tehnologije, uključujući mašinsko učenje (mašinsko učenje je oblast veštačke inteligencije koja se bavi izgradnjom računarskih Sistema, koji uče iz iskustva), proizvođači žele da AI poboljša svoju sposobnost optimalnog lociranja bušotina, modeliranja dizajna bunara i smanjenja vremena i troškova bušenja.

EksonMobil (ExxonMobil) udružio se sa MIT-ovom Laboratorijom za računarske nauke i koristi veštačku inteligenciju (CSAIL) kako bi stvorio podvodne robote, koji se samouče i koji deluju autonomno kako bi bolje obezbedili bezbedno i efikasno bušenje i proizvodnju u moru. NVIDIA i Baker Hughes, kompanija iz GE-a, udružila su se da koriste AI i GPU-ubrzano računarstvo kako bi pomogli naftnoj i gasnoj industriji da iskoriste AI u lancu vrednosti.

Globalne elektroenergetske industrije okreću se AI kako bi pomogle u optimizaciji sve složenije infrastrukture različitih proizvodnih, prenosnih i distributivnih sredstava. Britanski mrežni operater, National Grid, integrisao je AI tehnologiju kompanije Google DeepMind, sa ciljem da poboljša efikasnost prenosa elektroenergetske mreže za čak 10%.

U SAD, Ministarstvo energetike (DOE) postavilo je mrežnu bezbednost i operativnu stabilnost sa nacionalnim prioritetom i pritom je uložilo više od 4,5 milijardi dolara putem grantova u brojne tehnologije pametnih mreža, od kojih će se većina oslanjati na AI. Sa više od 15 miliona pametnih brojila i milionima drugih senzora polja, AI aplikacije su postavljene za poboljšanje rada i poboljšanja pouzdanosti nadgledanjem i analizom ogromnih tokova podataka u realnom vremenu, radi bolje nivelacije opterećenja, prepoznavanja kvarova i kontinuiranog prilagođavanja sredstava za proizvodnju i isporuku električne energije sistema širom zemlja.

AI u trgovini energijom

Trgovanje energijom ide ka veštačkoj inteligenciji kako bi se poboljšali već postojeći algoritamski (algo) sistemi trgovanja. Algo sistemi, usvojeni sa finansijskih tržišta, sve se češće koriste na tržištima električne energije u realnom vremenu, pomažući u pronalaženju profita u brzom kretanju cena na tržištima kojima dominiraju vrlo promenljivi obnovljivi izvori energije – poput onih u Evropi.

A sada, uz upotrebu neuronskih mreža za pokretanje AI rešenja, ovi sistemi postaju sve pametniji – troše više tačaka podataka i donose odluke ne samo na osnovu kretanja cena, već i na širokom spektru podataka i informacija, uključujući mikro vremenske uslove , podaci o potrošnji na nivou merača, a potencijalno čak i informacije izvedene iz objava na društvenim mrežama poput tvitter-a.

Iako se gotovo svi trenutni algo sistemi oslanjaju na unapred programirane algoritme (kao što im i ime govori), očigledno je da se AI „trka u naoružanju“ oblikuje kako trgovinske kompanije povećavaju svoja ulaganja u tehnologije poput mašinskog učenja i prediktivne analitike, koje pružaju čak i malu prednost na onim što bi inače moglo biti neisplativo trgovanje.

Ulaganje se nastavlja

Možda najbolji pokazatelj povećanog interesovanja za i buduće uticaje na tržište – AI tehnologije su investicije koje u taj prostor ulažu „tradicionalni“ energetski igrači. Ulaganja u AI očigledno nastavljaju da se ubrzavaju, kako u privatnom, tako i u javnom sektoru. Vlada Velike Britanije udružila se sa privatnim kompanijama da bi uložila više od 1,3 milijarde dolara kako bi ubrzala razvoj umetničke inteligencije u tri industrije – transport, energetika i zdravstvo. U SAD je radna grupa posvećena naporima veštačke inteligencije SAD.

Izvor: Altenergymag.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.