Robne rezerve nafte

SAD nastavile da vode u globalnoj proizvodnji nafte i prirodnog gasa i 2020.

Prema izveštaju EIA, tokom 2020. godine u SAD je proizvedeno više nafte i prirodnog gasa nego u bilo kojoj drugoj državi, uprkos padu u odnosu na rekordno visoku proizvodnju iz 2019. godine. U Rusiji je proizvodnja prirodnog gasa pala, kao odgovor na temperature blaže od prosečnih tokom zime 2020/2021. i na povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u EU.

Prema izveštaju EIA (Uprava za energetske informacije), tokom 2020. godine u SAD je proizvedeno više nafte i prirodnog gasa nego u bilo kojoj drugoj državi (trend započet 2014. godine), uprkos padu u odnosu na rekordno visoku proizvodnju iz 2019. godine. SAD vode u proizvodnji nafte i prirodnog gasa i 2020. godine.

Američka proizvodnja nafte i prirodnog gasa u 2020. godini iznosila je 66,9 kvadriliona BTU (Britanska termalna jedinica) (quads – četvorki), što je više i od Rusije sa njenih 45,5 četvorki kao i od Saudijske Arabije sa 26,5 četvorki proizvodnje nafte i prirodnog gasa.

Proizvodnja nafte i prirodnog gasa pala je u sve tri zemlje tokom 2020. godine, uzrokovana padom potražnje tokom pandemije korona virusa i padom cena sirove nafte, koji je nastao, takođe, kao posledica pandemije, posebno u prvom kvartalu 2020. Saudijska Arabija i Rusija dogovorile su se da smanje proizvodnju sirove nafte kao deo sporazuma OPEK+, ali u Sjedinjenim Državama, smanjena proizvodnja je uglavnom rezultat niskih ulaganja u naftne investicije i, u manjoj meri, neplaniranih ispada.

Na dijagramu je prilazana proizvodnja nafte i prirodnog gasa u SAD, Rusiji i Saudijskoj Arabiji od 2008. do 2020. godine, izražena u Britanskim termalnim jedinicama (BTU) (quads – četvorki)

Proizvodnja nafte uključuje nekoliko vrsta tečnih goriva, uključujući sirovu naftu i kondenzat, tečni prirodni gas i bitumen. Američka proizvodnja nafte smanjila se sa 31,8 kvadriliona BTU u 2019. na 30,4 kvadriliona BTU u 2020. Sirova nafta i kondenzat činili su najveći deo smanjenja, sa 1,9 kvadriliona BTU. Suprotno tome, proizvodnja tečnog prirodnog gasa u 2020. godini porasla je za 0,4 kvadriliona BTU, podstaknuta povećanjem domaće potrošnje etana i izvoza etana.

Smanjenje potražnje izazvana virusom korone uticalo je znatno manje na proizvodnju prirodnog gasa. U Rusiji je proizvodnja prirodnog gasa pala kao odgovor na temperature blaže od prosečnih tokom zime 2020. – 2021. i na povećanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora u EU. Proizvodnja prirodnog gasa u Rusiji opala je za 2,1 kvadriliona BTU, gotovo jednako padu od 2,3 kvadriliona BTU u proizvodnji nafte.

Izvor: World Pipelines

NAPOMENA: Quads – četvorka je jedinica energije jednaka 1 kvadrilionu (1015) britanskih termalnih jedinica (BTU). Quads je pogodna jedinica za opisivanje nacionalnih i svetskih energetskih resursa. Jedna četvorka takođe je jednaka 293 milijarde kilovat-sati ili, za goriva prosečnih grejnih vrednosti, energija od 183 miliona barela nafte, 38,5 miliona tona uglja ili 980 milijardi kubnih stopa prirodnog gasa. Svetska potrošnja energije u 2010. procenjena je na 524 Quadsa / četvorke.

Možda će Vas zanimati i:

Naftaški kartel dogovorio povećanje kvota

Dok Iran pregovara nafta sve skuplja

Naftaši suočeni sa talasom klimatskih parnica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti