S. Makedonija: Struja po subvencionisanoj ceni od 1. decembra

Svi podnosioci zahteva za struju po subvencionisanoj ceni koji ispunjavaju uslove, dobiće jeftiniju struju od 1. decembra. Do sada su se prijavile 233 osnovne i srednje škole, 50 javnih vodovoda i 235 preduzeća iz prehrambenog sektora i oni će koristiti ovaj energent po subvencionisanoj ceni od 80 ili 95 evra po megavat-satu.

Škole, prehrambeni sektor, javna vodovodna preduzeća i drugi subjekti koji su se prijavili na poziv AD ESM za subvencionisanu struju, od 1. decembra dobijaće ovaj energent po nižoj ceni.

Do sada je od 1820 prijava verifikovano više od 1000, a ostale se još verifikuju. U ESM-u kažu da proces snabdevanja jeftinijom strujom teče bez problema i svi podnosioci zahteva koji ispune uslove dobiće jeftiniju struju od 1. decembra.

Štednja struje

Štednja struje je aktuelna i u Ministarstvu zdravlja, pa je ministar angažovao specijalnog referenta koji će proveriti da li kolege racionalno troše struju. Subvencionisanu struju već dobijaju neke od javnih zdravstvenih ustanova koje su potpisale ugovor sa ESM-om.

„Do sada su 24 zdravstvene ustanove potpisale ugovor sa ESM prodajom, od kojih su tri u fazi potpisivanja i već dobijaju struju po znatno povoljnijoj ceni. U okviru upravne zgrade Ministarstva zdravlja ne koriste se dodatni uređaji za grejanje i koristi se centralno grejanje iz kliničkog kompleksa”,  saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

80 ili 95 evra po megavat-satu

VMRO-DPMNE, pak, optužuje da je za manje od mesec dana uvezeno struje za oko 20 miliona evra, a ove godine krizno stanje u energetici je gore nego prošle godine. Dokaz za to su, kako navode, korumpirani tenderi u REC-u.

Inače, za prodaju ESM-a prijavile su se 233 osnovne i srednje škole, 50 javnih vodovoda i 235 preduzeća iz prehrambenog sektora, koji će od 1. decembra koristiti struju po subvencionisanoj ceni od 80 ili 95 evra po megavat-satu.

Izvor: Sitel

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti