Šel izlazi iz eksploatacije škriljaca u Teksasu

Šel razmatra prodaju udela na najvećem američkom naftnom polјu Permian, čija se vrednost procenjuje na 10 milijardi dolara. Aktivnost spajanja i preuzimanja u okviru najvećeg polјa škriljaca u Americi - Permian, povećana je u poslednjih godinu dana, jer su neke kompanije nastojale da ojačaju holdinge, a druge su iskoristile rast cena za prodaju.

Naftni gigant Rojal Dač Šel razmatra moguću prodaju svog udela na najvećem naftnom polјu u Sjedinjenim Državama. Ovo je u skladu sa planovima kompanije da se usredredi na svoje najprofitabilnije naftne i gasne delatnosti a, takođe, i da poveća svoja ulaganja sa niskim udelom CO2, piše CNBC, pozivajući se na izvore koji su želeli da ostanu anonimni.

Prodaja bi mogla činiti deo naftnog polja, ili čak ceo deo Šelovih oko 260.000 jutara (105.200 hektara) na najvećem polju za eksploataciju škriljaca u SAD, Permian, koje se uglavnom nalazi u Teksasu. Imovina bi mogla vredeti čak 10 milijardi dolara.

Iako nema zvaničnih informacija o prodaji  počele su da kruže priče da su u toku neprekidni razgovori s kupcem ili potencijalno više njih, što je Šel odbio da komentariše. Neke površine, o kojima je reč, deo su zajedničkog ulaganja sa kompanijom Oksidental Petroleum.

Šel je jedna od najvećih svetskih naftnih kompanija, koja je pod pritiskom investitora da smanji ulaganja u fosilna goriva, kako bi zaustavila promene u globalnoj klimi, koje izazivaju emisije CO2. Šel, BP Plc i TotalEnergiz obećali su da će smanjiti emisije povećanim ulaganjem u obnovlјive izvore energije, dok je plan i da smanje investiranje u neke naftne i gasne projekte.

Aktivnost spajanja i preuzimanja u okviru najvećeg polјa škriljaca u Americi povećana je u poslednjih godinu dana, jer su neke kompanije nastojale da ojačaju holdinge, a druge su iskoristile rast cena za prodaju. Američki fjučersi na naftu porasli su ove godine za 49%, na skoro 72 dolara po barelu, više nego dvostruko u odnosu na najniži nivo u 2020. godini, jer se potražnja za naftom vratila sa opadanjem pandemije.

Početkom 2021 godine, Šel je izložio jednu od najambicioznijih klimatskih strategija u ovom sektoru, sa cilјem da smanji intenzitet CO2 u svojim proizvodima za najmanje 6% do 2023. godine, 20% do 2030. godine, 45% do 2035. godine i za 100% do 2050.  sa nivoa iz 2016. Međutim, holandski sud je prošlog meseca presudio  da Šelovi napori nisu dovolјni, naredivši mu da smanji emisije za 45% do 2030. sa nivoa iz 2019. godine.

Prošlog meseca Međunarodna agencija za energetiku (IEA) navela je u izveštaju da bi ulaganja u nove projekte za fosilna goriva trebalo odmah da prestanu, ako potrošači žele da ispune cilјeve podržane od strane Ujedinjenih nacija – ograničenje globalnog zagrevanja.

Naftne kompanije, uklјučujući Šel, slažu se da će svetu trebati značajna nova ulaganja u naftu i gas još nekoliko godina, kako bi se zadovolјila potražnja za motornim gorivima i hemikalijama.

Proizvodnja nafte i gasa kompanije Šel na polju Permian iz platformi je tokom 2020. godine iznosila, u proseku, 193.000 barela ekvivalenta nafte dnevno, što je oko 6% ukupne proizvodnje te godine.

U Permianu se, inače, proizvodi oko 4,5 miliona barela nafte dnevno, ili oko 40% ukupne američke proizvodnje.

Ove godine bi se moglo sklopiti više poslova, a Ševron, Ekson Mobajl i drugi žele da se oslobode neželјene imovine i da prikupe novac, kažu stručnjaci iz naftne industrije. Prošle nedelјe, Okiidental Petroleum pristao je da proda deo svog vlasništva u basenu Permian Kolgate Energiu za 508 miliona dolara, kako bi smanjio svoj dug.

Većina transakcija prodaje imovine na polju Permian ove godine je zaklјučena po cenama između 7.000 i 12.000 američkih dolara po hektaru, rekao je Endru Ditmar, analitičar spajanja i preuzimanja u energetskom istraživačkom centru Enverus.

Rast aktivnosti „pogurao“ je cene. U aprilu, blisko državna kompanija DoublePoint Energy prodala je kompaniji Pioneer Natural Resources svoja polja za oko 40.000 američkih dolara po hektaru, što je nivo koji nije zabeležen od perioda između 2014. i 2016. godine, kada su se proizvođači utrkivali da zauzmu pozicije u basenu Permian.

Nekoliko manjih kompanija, koje se bave eksploatacijom škrilјaca, uklјučujući kompaniju Independence Energiz u vlasništvu KKR, udružilo se ove godine. Nedostatak interesovanja u oblasti naftnih IPO-ova (početne javne ponude) imaju privatni vlasnici kapitala, kojima je cilj da povećaju svoju proizvodnju dok čekaju interesovanje investitora za nove ponude.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti