Zašto je porastao izvoz LNG -a iz SAD?

Šel predviđa duplo veću globalnu potražnju za LNG-om do 2040. godine

Šel očekuje da će globalna potražnja za LNG-om dostići 700 miliona tona godišnje do 2040. godine, što je skoro dvostruko više od trenutnog nivoa. Više od polovine buduće potražnje za LNG-om dolaziće iz zemalja sa neto nultim ciljevima emisija, među kojima je i Kina. Kako potražnja bude rasla, sredinom decenije, stvoriće se jaz između ponude i potražnje LNG-a, sa sve manje nove proizvodnje.

Šel (Shell) očekuje da će globalna potražnja za LNG-om (tečnim prirodnim gasom) dostići 700 miliona tona godišnje do 2040. godine, što je skoro dvostruko više od trenutnog nivoa. Očekuje se da će Azija podstaći skoro 75% ovog rasta, kako njena domaća proizvodnja gasa bude opadala a LNG bude zamenjivao izvore energije sa većim emisijama. Više od polovine buduće potražnje za LNG-om dolaziće iz zemalja sa neto nultim ciljevima emisije, među kojima je i Kina.

Šel predviđa porast potražnje za azijskim LNG-om od čak 18 miliona tona godišnje tokom 2021. godine, sa potencijalnim rastom ponude LNG-a u SAD-u do 20 miliona tona godišnje.

Kako potražnja bude rasla, Šel očekuje da se sredinom tekuće decenije stvoriti jaz između ponude i potražnje LNG-a, sa sve manje novih proizvodnih kapaciteta nego što je to ranije bilo predviđeno. Primera radi, tokom 2020. godine najavljeno je samo tri miliona tona godišnje novih proizvodnih kapaciteta LNG-a, u odnosu na očekivanih 60 miliona tona godišnje.

Kineska upotreba LNG-a u sektoru teškog transporta gotovo se udvostručila između 2018. i 2020. godine,  što je kao jedan od primera navedeno u Šelovom izveštaju o LNG-u za 2021. godinu. Trenutno je potrebno 13 miliona tona godišnje LNG-a za više od 500.000 kamiona i autobusa koji koriste ovu vrstu energenta. Šel očekuje da će se broj brodova koji koriste LNG, kao i broj tankera za prevoz LNG-a  više nego udvostručiti do 2023. godine.

Potražnja LNG-a u 2019. godini iznosila je 358 miliona tona. Prema Šelovom izveštaju, uprkos velikoj nestabilnosti izazvanoj pandemijom koronavirusa i gubicima u globalnom BDP-u od nekoliko biliona dolara, globalna trgovina LNG-om je tokom 2020. godine porasla neznatno, na 360 miliona tona.

Globalne cene LNG-a pogodile su rekordno niske vrednosti početkom 2020. godine, rekao je Šel, ali su 12-mesečni period završili na šestogodišnjem maksimumu, pošto se oporavila potražnja u delovima Azije, a zimska kupovina se povećala nasuprot smanjenog snabdevanja.

Kina i Indija su predvodile oporavak potražnje za LNG-om nakon izbijanja pandemije. Kina je povećala uvoz LNG-a za 11%, odnosno na 67 miliona tona. Očekuje se da će kineska najava cilja da postigne nultu emisiju do 2060. godine nastaviti da pokreće potražnju za LNG-om ove zemlje.

Indija je takođe povećala uvoz za 11% u 2020. godini.

Dve druge velike azijske zemlje koje uvoze LNG – Japan i Južna Koreja – takođe su u 2020. godini najavili ciljeve nula emisija. Da bi ispunila ovaj cilj, Južna Koreja planira da prebaci 24 elektrane sa ugalja na prirodni gas do 2034. godine, rekao je Šel.

Potražnja u Evropi, zajedno sa fleksibilnom američkom ponudom, pomogla je uravnoteženju globalnog tržišta LNG-a u prvoj polovini 2020. Prekidi u snabdevanju ostalih energenata, strukturna ograničenja i ekstremne vremenske prilike kasnije tokom godine rezultirali su višim cenama.

Izvor: Oil&Gas Journal

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.