Transformator za treći blok REK Bitola stiže pre zime

U okviru obezbeđivanja pouzdanog grejanja za predstojeću zimu u Severnoj Makedoniji, okosnicu dobre pripreme za hladne dana predstavlja transformator za treći blok TE REK Bitolj, koji je proizveden u fabrici kod Ankare u Turskoj i spreman je za isporuku. Prevoz transformatora će trajati od 10 do 12 dana i očekuje se da će stići u REK Bitolj oko 15. novembra.

U okviru pripremljenosti Severne Makedonije za grejnu sezonu, građane svakako ohrabruje činjenica da je planom proizvodnje predviđeno da od 15. novembra bude pušten u rad i treći blok u REK Bitola. Naime, do tada bi trebalo da stigne novi transformator za ovaj blok, proizveden u fabrici kod Ankare u Turskoj, koji je tehnički pregledan i spreman za transport.

Ukupne težine preko 240 tona, transformator bi trebalo do termoelektrane da bude dovezen specijalnim drumskim transportom – kompozicijom dužine oko 54 metra, za šta su potrebne posebne dozvole Turske, Grčke i Severne Makedonije.

Zahtevan transport

„Imamo informaciju iz kompanije koja isporučuje transformator da još čekaju da se završi i pripremi posebna dokumentacija iz Grčke, kako bi transport mogao da počne. Prevoz će trajati od 10 do 12 dana, a očekuje se da transformator stigne u REK Bitolj oko 15. novembra. To je period duži 15 dana od planiranog, ali je u skladu sa rokom isporuke koji je do 15. novembra”, izjavio je generalni direktor AD ESM Vasko Kovačevski.

Planom proizvodnje predviđeno je da od 15. novembra bude pušten u rad treći blok u REK Bitolj, a da, zatim, drugi blok bude u remontu 20 dana.

„To ćemo uraditi onog momenta kada transformator stigne i bude priključen na sistem, jer će sa njim blok 3 biti uključen u snabdevanje električnom energijom – u mrežu. Blok 2 će biti isključen u cilju završetka remontne aktivnost, tako da će sva tri bloka biti spremna za grejnu sezonu, rekao je Kovačevski.

Dovoljni kapaciteti

Kako je istakao – ESM, sa kapacitetima koji su sada uključeni u mrežu – Blok 2 i Blok 1 u REK Bitola, termoelektrana Oslomej i hidropotencijal – u potpunosti zadovoljava potrebe EVN Home, EVN distribucije i MEPSO, zatim naručilaca kojima se po preporuci Vlade isporučuje energija, kao i zdravstvenih i javnih ustanova i svih onih koje ESM planira da snabdeva u narednom periodu.

„Na ruku nam idu povoljni vremenski uslovi, zbog kojih je potrošnja u ovom periodu smanjena za 15 odsto, na dnevnom nivou. U TE Negotino se izvode remontni radovi na agregatskom delu koji bi trebalo da bude završen do kraja ovog meseca, nakon čega će biti pušten u rad punim kapacitetom. Dakle, od 1. decembra, sa sniženjem temperatura i povećanjem potrošnje, u rad će već biti pušten blok 3 i TE Negotino, objasnio je generalni direktor AD ESM Vasko Kovačevski.

Izvor: Nova Makedonija

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti