Evropa će se suočiti sa recesijom ako Putin u potpunosti zavrne slavine za gas

Evropa bi mogla da bude gurnuta u recesiju ako se proširi pritisak po pitanju gasa iz Rusije, sugerišu ekonomisti, nakon što je Gasprom prekinuo isporuke gasa u Poljsku i Bugarsku. Gas kao gorivo zaslužan je za četvrtinu proizvedene električne energije u Evropskoj uniji, a Rusija snabdeva oko 40% uvoza prirodnog gasa koje kupuje energetski blok. Iako bi odluka o zaustavljanju dotoka gasa u Poljsku i Bugarsku mogla ojačati odlučnost EU da okonča svoju zavisnost od ruskog gasa, mnoge zemlje članice protive se trenutnom embargu na uvoz.

Državni energetski gigant je u sredu saopštio da su isporuke gasa dvema istočnoevropskim zemljama prestale nakon što su one odbile zahtev Moskve da plaćaju gas rubljama. Gasprom je saopštio da će snabdevanje biti nastavljeno kada se ova plaćanja izvrše, što je izazvalo optužbe za „ucenu“od strane  bugarskog premijera Kirila Petkova.

S obzirom da se u narednim nedeljama približavaju rokovi za plaćanje iz niza drugih evropskih zemalja za koje je malo verovatno da će pristati na zahteve Kremlja da plaćaju rubljama, ponovo je prisutna zabrinutost zbog ranijih pretnji predsednika Vladimira Putina o širokoj blokadi isporuke gasa nacijama koje ne žele da ispoštuju zahtev Moskve.

U istraživačkom izveštaju koji su dostavili javnosti, glavni ekonomista Berenberga Holger Šmiding i viši ekonomista Kalum Pikering su rekli da izgleda da je prekid isporuke gasa upozorenje Moskve ostalim državama koje ne budu poštovale zahteve Rusije.

Ruski gas čini 40 posto uvoza evropskog bloka

Gas kao gorivo zaslužan je za četvrtinu proizvodene električne energije u Evropskoj uniji, a Rusija  snabdeva oko 40% uvoza prirodnog gasa koje kupuje energetski blok.

Evropa se suočava sa istovremenim ekonomskim šokovima zbog rata u Ukrajini i porastom cena hrane i energenata koji su pogoršani sukobom, što je izazvalo zabrinutost zbog „stagflacije“- okruženja niskog ekonomskog rasta i visoke inflacije.

Berenberg je sugerisao da će trenutni vetrovi verovatno zadržati stagflatorne pritiske u drugom kvartalu 2022.

„Iznenadni prekid isporuke ruskog gasa Evropi mogao bi gurnuti Evropu u recesiju. Precizan uticaj takvog trenutnog embarga na gas je teško predvideti“, rekli su Šmiding i Pikering.

„Proračuni da bi to snizilo nivo BDP-a evrozone 2023. godine za 3 procentna poena u odnosu na osnovnu procenu izgledaju malo previše pesimistično, po našem mišljenju. To bi svakako predstavljalo veliki udarac na sve buduće aktivnosti do kraja sledeće hladne sezone u proleće 2023.”

Međutim, takav potez bi takođe bio skup za Rusiju i težak za primenu, i iako bi odluka o zaustavljanju dotoka gasa u Poljsku i Bugarsku mogla ojačati odlučnost EU da okonča svoju zavisnost od ruskog gasa, mnoge zemlje članice protive se trenutnom embargu na uvoz.

Poljska planira da ukine uvoz gasa iz Rusije do kraja ove godine

Dok je Poljska najavila planove da postepeno ukine sav uvoz ruskih energenata do kraja ove godine, EU planira da drastično smanji kupovinu gasa do kraja 2022. dok radi na potpunom postupnom ukidanju do 2030. godine.

Kao takav, Berenbergova osnovna pretpostavka je da će EU smanjiti uvoz gasa što je brže moguće bez rizika od fizičke nestašice, što će verovatno rezultirati prekidom uvoza 2024.

„U takvom slučaju, cene energenata bi ostale visoke, ali verovatno ne bi dalje rasle. Evropa bi mogla postepeno da prevaziđe šok zbog cena energenata, i verovatno bi se vratila na ekonomski rast tokom leta. Ovaj scenario se ne može očekivati ukoliko kineska blokada zbog širenja Kovida i prateći nedostatak snabdevanja ne postanu mnogo gori posle drugog kvartala“, dodali su ekonomisti.

Prekid isporuke ruskog gasa može izazvati duboku recesiju

Međutim, napomenuli su da prestanak tokova ruskog gasa i dalje predstavlja rizik od „repa” koji bi verovatno primorao neke evropske zemlje da racionalizuju snabdevanje gasom određenih oblasti industrije krajem 2022. ili početkom 2023. godine.

Inflacija u evrozoni porasla je na rekordnih 7,5% u martu pošto su rat u Ukrajini i naknadne sankcije Rusiji podigle cene energenata. Ovaj potez Rusije povećava rizike za rast prognoze inflacije, ali ekonomista kompanije Capital Economics Commodities Edvard Gardner je primetio da bi svaki dalji rast verovatno bio mali u poređenju sa onima koji su se već desili od početka ruske invazije.

„Trenutno prognoziramo inflaciju u evrozoni od 7% i 3% ove i sledeće godine. Ako bi evropske cene prirodnog gasa porasle na 150 evra po MWh i ostale tamo, umesto da padnu na 75 evra do kraja sledeće godine, kao što trenutno predviđamo, glavna inflacija bi bila 0,2 procentna poena viša nego u našim prognozama“, rekao je Gardner.

On je dodao da je saopštenje Gasproma o prekidu snadbevanja gasom povećalo rizik od potpune nestašice gasa, što bi „pogoršalo recesiju“ koju Capital Economics već projektuje za zonu evra 2022. godine.

„Ako bi Rusija prekinula izvoz gasa u Nemačku, vlada bi verovatno racionalizovala potrošnju gasa. Domaćinstva bi verovatno bila zaštićena, pa bi industrija (posebno hemijska i metalurška) bile najteže pogođene, što bi izazvalo duboku recesiju“, rekao je Gardner.

Izvor: CNBC

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.