INA gradi novu luku u Rijeci

Hrvatska kompanija INA planira izgradnju nove luke u Rijeciji, investiciju vrednu oko 10 miliona evra. Novi kompleks će omogućiti pristajanje brodova najvećih dimenzija koji mogu da prolaze kroz Panamski kanal, do 80.000 tona nosivosti i dužine do 230 metara. Novo pristanište biće spojeno na postojeću rafinerijsku infrastrukturu.

Najjačii energetski centar i čvorište Hrvatske na istočnoj obali kvarnerskog zaliva nastavlja da se razvija. U polukrugu od pet, šest kilometara nalaze termoelektrana u Urinju, do nje velika riječka rafinerija, unutar bakarskog zaliva Inina pristaništa, a preko puta, na Krku, nalazi se Omišalj sa, takođe, velikom energetskom infrastrukturom – s Janafom i LNG plutajućim terminalom.

Upravo na pristaništima Ine predstoji nova investicija.

Zeleno svetlo iz ministarstva

Projekat ove kompanije Izgradnja nove luke Rijeka Ministarstvo privrede je ocenilo prihvatljivim za ekološku mrežu. To je prvi korak u pripremi za realizaciju investicije, pokretanje prethodne ocene prihvatljivosti za takav poduhvat. INA je proceduru pokrenula početkom januara, priloživši dokumentaciju za predviđeno ulaganje na jugozapadnom delu bakarskog zaliva i u granicama poseda Rafinerije nafte Rijeka.

Lokacija, prema rešenju Ministarstva, obuhvata kopneni i morski deo ispred postojećeg rafinerijskog skladišnog prostora, u produžetku luke Bakar s tri operativna pristaništa. Investicija će biti realizovana na ukupnoj površini od gotovo 65.000 m2, od čega je na kopnu oko 17.000 kvadrata.

Prihvat velikih brodova

Prema informacijama iz odluke Ministarstva, cilj izgradnje nove luke je omogućavanje prihvat brodova do 80.000 tona nosivosti i dužine do 230 metara, čiji maksimalan gaz iznosi 12,9 do 14,9 metara. Ukratko, pristajali bi brodovi najvećih dimenzija koji mogu da prolaze kroz Panamski kanal, takozvani Panamax brodovi.

Pored brodova najvećih dimenzije, u planu je i privez i za one manje, dužine iznad 90 metara. Nova luka će u celosti zameniti postojećie pristanište 3, koje će ostati izvan pogona, kao i neobnovljeno pristanište 7. Sa realizacijom projekta od postojećih Ininih pristaništa, uz novu luku u funkciji će ostati samo modernizovano pristanište 5, na kome je omogućen prihvat brodova do 20.000 t nosivosti, dužine do 180 m i maksimalnog gaza od 9 – 9,5 metara.

Modernizacija pristaništa

Novo pristanište biće spojeno na postojeću infrastrukturu. Po okončanju ovog velikog projekta u luku INA bi na postojećem pristaništu 5, prema procenama u priloženoj dokumentaciji, imala pristan 236 brodova nosivosti do 20 hiljada DWT, a novo pristanište – 92 broda do 80 hiljada DWT godišnje.

U INI kažu da je reč o novom investicijskom poduvatu i da je sam projekt još u fazi izrade projektne dokumentacije.

„Glavni cilj ove faze je dobijanje građevinske dozvole, kako bi se stvorili preduslovi za gradnju u skladu sa zakonskim propisima Republike Hrvatske. Luka Bakar trenutno ima u funkciji tri operativna pristaništa kojima se vrši svakodnevna otprema i doprema roba s područja Rafinerije nafte Rijeka. Ovim projektom se predviđa gradnja novog operativnog pristana u luci Bakar, kojim se značajno doprinosi modernizaciji luke i omogućava ulazak znatno većih brodova koji se mogu pronaći na glavnim plovnim rutama u svetu”, ističu u kompaniji INA.

Čekanje konačne odluke

Investicije u ovom sektoru i u Ini uvek izazivaju posebnu pažnju javnosti. U ovoj kompaniji naglašavaju da bi realizacija projekta trebalo da rezultira povećanjem kapaciteta otpreme i dopreme iz Rafinerije Rijeka, uz jačanje sigurnosti manipulacije derivatima, kao i sigurnošću snabdevanja domaćeg tržišta. Sam projekat, kako dodaju, nadovezuje se na završetak investicije Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka.

Što se tiče rokova u kojima bi trebalo da počne realizacija investicija, u INI za sada još ne ulaze u detalje.

„Nakon završetka pripremnih aktivnosti, biće doneta i konačna odluka o investiciji”, kratko odgovaraju u INI. I o samoj vrednosti ulaganja za sada ne daju podatke, ali se nezvanično mogu čuti procene da je reč o investiciju za koju je treba da se obezbedi preko 10 miliona evra.

Izvor: Poslovni dnevnik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti