Kini preti dvadesetogodišnji minimum uvoza sirove nafte

Kineski uvoz sirove nafte pred dvadesetogodišnjim minimumom

Pekinške mere zbog zloupotrebe uvoznih kvota u kombinaciji sa uticajem visokih cena sirove nafte mogle bi da obore rast kineskog uvoza nafte u 2021.godini na najniži nivo u poslednje dve decenije, uprkos očekivanom rastu stope prerade u drugoj polovini godine. Smanjena kineska potražnja za sirovom naftom iz Afrike, Brazila i Rusije je navela trgovce da preusmerave pošiljke tereta u Evropu i Sjedinjene Države.

Isporuke najvećem svetskom uvozniku sirove nafte i drugom prerađivaču na svetu bi mogle biti stabilne ili se povećati do 2%, na nešto više od 11 miliona barela dnevno (bpd) ove godine, pokazuju istraživanja konsultantskih kuća Energy Aspects, Ristad Energy i nezavisne robne obaveštajne službe (ICIS).

Poređenjem sa prosečnom godišnjom stopom rasta, kineski uvoz sirove nafte je iznosilo 9,7% od 2015. godine, a ovo bi bio najsporiji rast od 2001. godine, pokazali su kineski carinski podaci.

Paušalne prognoze podudaraju se sa planovima OPEK+ da poveća proizvodnju nafte za 400.000 barela dnevno između avgusta i decembra. Vest o odluci Organizacije zemalja izvoznica nafte i proizvođača saveznika izazvala je rasprodaju benčmark cena ove nedelje.

Kina je bila globalni pokretač potražnje za naftom u poslednjoj deceniji i činila je 44% svetskog rasta uvoza sirove nafte od 2015. godine, kada je Peking počeo da izdaje uvozne kvote nezavisnim rafinerijama.

Iako analitičari očekuju da će globalna tržišta sirove nafte ove godine ostati u deficitu, uprkos porastu proizvodnje OPEK+, kineske istrage o trgovini uvoznim kvotama sirove nafte i rezultirajuća alokacija nižeg uvoza nezavisnim rafinerijama, već su ohladile potražnju grupe koja obezbeđuje petinu kineskog uvoza.

„Ovo bi moglo značiti kraj brzom rastu kineskog uvoza sirove nafte koji smo videli u prošlosti“, rekao je analitičar iz Pekinga, koji je odbio da bude imenovan zbog politike kompanije.

Kineski uvoz sirove nafte je pao u junu na najniži nivo od 2013. godine, nakon što je Peking ukinuo trgovinu uvoznim kvotama, kao deo napora da konsoliduje svoju rafinerijsku industriju i smanji emisije.

Nekoliko malih rafinerija nije dobilo nikakve kvote u drugoj seriji koja je izdata u junu, dok su drugi već u potpunost iskoristili svoj deo, rekli su trgovci i analitičari.

Očekuje se da će preostale rafinerije rezervisati sve kvote koje su im preostale za četvrti kvartal, kada obično skače potražnja za gorivom, rekao je FGE.

Rafinerije u Shandongu, gde se nalazi većina malih, nezavisnih rafinerija, smanjiće uvoz za oko 350.000 bpd i 250.000 bpd u trećem i četvrtom kvartalu, respektivno, dodao je FGE.

„Sveukupno vidimo da nezavisna rafinerija u Shandongu prerađuju za oko 490.000 bpd manje u odnosu na nivo pre restrikcija, prosečno 1,75 miliona bpd u trećem kvartalu. Trend bi trebao da se oporavi na 1,90 milion bpd u četvrtom kvartalu”, ističe neimenovani izvor.

To je obuzdalo potražnju za sirovom naftom iz Afrike, Brazila i Rusije, što je navelo trgovce da preusmerave pošiljke tereta u Evropu i Sjedinjene Države.

Stariji trgovac iz Singapura, koji je, takođe, zatražio da ostane anoniman, rekao je da su male rafinerije izgubile položaj tržišnih pokretača i da bi bilo pametno da prodavci pronađu druga prodajna mesta. Brazilska i ruska ESPO nafta se sve češće kreće ka Sjedinjenim Državama, dok brazilska nafta Buzios odlazi u Evropu.

Glavni rast

Uprkos usporavanju uvoza, kineska prerada sirove nafte mogla bi ove godine dostići još jedan maksimum, jer pogoni državnih i velikih privatih rafinerija rade povećanim kapacitetom i kupuju više sirove nafte, kako bi nadoknadile nižu nezavisnu preradu, rekli su analitičari i trgovci.

Sinopec i PetroChina će verovatno konsolidovati svoje pozicije vodećih kineskih trgovaca sirovom naftom, dok su nezavisne rafinerije po strani.

Zajedno sa drugim rafinerijama, pojačavaju proizvodnju kako bi zamenili niže zalihe lakog ulja i mešanih aromata, koji se koriste pri mešanju goriva, čiji uvoz je opao otkako su novi porezi stupili na snagu u junu.

„Korišćenje poreskih rupa trebalo bi da podrži rafinerije, što bi verovatno moglo da dovede do većeg uvoza sirove nafte. Ali, tačno povećanje trenutno je teško kvantifikovati”, rekla je Julija Torgersrud, analitičar Ristad Energy-a.

Rystad Enery, FGE i Energy Aspects predviđaju veću preradu za 14,5 do 14,6 miliona bpd u drugoj polovini, a uvoz između 10,85 miliona i 11,5 miliona bpd.

Savetodavna kompanija SIA Energy sa sedištem u Pekingu predviđa preradu 16 miliona bpd u drugoj polovini 2021, za 6,8% više u odnosu na prošlu godinu, što dovodi do uvoza 12,48 miliona bpd, što je 15% više.

Analitičari su bili podeljeni oko toga da li će Kina ponoviti svoje masovno nagomilavanje zaliha, koji je podstakao rekordni uvoz 2020. godine. Očekuje se da će 2021. godine biti pušteno u preradu više od 100 miliona barela sirove nafte iz skladišta, ali trenutna struktura zaostajanja tržišta obeshrabruje trgovce da drže zalihe.

Izvor: Rojters

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on print
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti