Račun bez krčmara

Velike sile su se zaigrale i, čini se, još nisu svi među njima do kraja svesni da donoseći odluke po pitanju ekonomskih i energetskih sankcija protiv Rusije sami sebi stavljaju „klipove u točkove“. O tome kako će se završiti ovo pravljenje „računa bez krčmara“ u današnjoj emisiji Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za energetiku, Milošem Zdravkovićem.

Sankcije zapadnih zemalja, skoncentrisane najpre na to da članice EU (i one koje to, poput Srbije, pokušavaju da postanu) ali i ostatak sveta u dogledno vreme prestanu da kupuju ruske energente: gas, ugalj, naftu i naftnih derivate izazvale su mnogo problema baš kod donosioca ovih odluka. Toga su njihovi građani i privrednici sve svesniji. Političari nisu, ili ne žele to da priznaju – ni sebi ni drugima. Tako su članovi G7 sebi dali za pravo da donesu odluku o tome da ograniče cene ruskih energenata: nafte i gasa.

Plan Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja (G7) o ograničenju cena predlaže članicama da uskrate osiguranje, posredovanje, finansiranje i druge usluge za transport ruske nafte, ako njena cena bude iznad ograničenja koje one dogovore.

Smislili su i kazne za one koji se ogluše o ovu zapovest i budu plaćali više.

Ne slažu se svi sa predloženim merama

Gornji limit cena nije objavljen. Međutim, već su se pobunili mnogi. Kao, uostalom, i protiv najave iz Brisela da članice EU treba da budu solidarne, da pomažu komšijama i dele raspoložive količine energenta. Uz to, ruski predsednik Vladimir Putin zapretio je da će obustaviti izvoz nafte i gasa u Evropu ako članice EU ograniče cene ruskih energenata. Pri tome, Rusija svoj plasman nafte i gasa usmerava na istok. A iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika, na čelu sa Rusijom (OPEK+) poručuju da će u oktobru blago smanjiti isporuku sirove nafte (za 100.000 barela dnevno).

Da ni sami poliitčari ne veruju u to da će svojim najnovijim odlukama uspeti da izazovu pojeftinjenje nafte i gasa vidi se i na osnovu izjave američka ministarka finansija Dženet Jelen, koja je upozorila da bi u SAD moglo da dođe do skoka cena benzina tokom zime ako Evropska unija značajno smanji kupovinu ruske nafte.

O tome kako će se završiti ovo pravljenje „računa bez krčmara“ u današnjoj „Energiji Sputnjika“ Jelica Putniković razgovara sa stručnjakom za energetiku, Milošem Zdravkovićem.

Video možete pogledati ovde.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti