U Hrvatskoj neodrživ sistem podsticaja za OIE

Sve jeftinija proizvodnja zelene energije

Zamena trenutnih kapaciteta snage uglja obnovljivim izvorima uštedela bi operaterima 32 milijarde dolara godišnje i smanjila godišnje emisije CO2 za oko tri milijarde tona, navedeno je u izveštaju IRENA uz napomene da je većina kapaciteta energije vetra i sunca instalirana 2020. isplativija od ulaganja u proizvodnju energije iz uglja.

Većina nove generacije obnovljivih izvora energije (OIE) instaliranih širom sveta prošle godine isporučuje električnu energiju po nižoj ceni po MWh od nove proizvodnje na ugalj, navodi se u najnovijem izveštaju Međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA – International Renewable Energy Agency).

Studija pokazuje da troškovi proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora instaliranih 2020. godine, čiji je kapacitet 162 GW, što je oko 62% ukupnog kapaciteta OIE na globalnom nivou – sada proizvodi jeftiniju energiju od najjeftinije opcije na fosilna goriva.

IRENA, takođe, izračunava da 810 GW postojećih svetskih termoelektrana na ugalj – 38% ukupnog globalnog kapaciteta – sada imaju veće operativne troškove od novih PV-a komunalnih razmera i kopnenog vetra, čak i kada uključuju troškove integracije mreže.

Zamena trenutnih kapaciteta snage uglja obnovljivim izvorima uštedela bi operaterima 32 milijarde dolara godišnje i smanjila godišnje emisije CO2 za oko tri milijarde tona, navedeno je u izveštaju IRENA.

„Danas su obnovljivi izvori energije najjeftiniji izvor energije. Obnovljivi izvori, za zemlje vezane za ugalj predstavljaju ekonomski atraktivnu agendu za postupno ukidanje korišćenja ovog izvora energije i obezbeđuju mogućnost zadovoljenja rastuće potražnje za energijom, istovremeno štedeći troškove, dodajući radna mesta, podstičući rast i ispunjavajući klimatske ambicije“, rekao je generalni direktor IRENA Francesco La Camera.

Pada LCOE

U skladu sa dugoročnim trendovima, prosečni globalni nivo troškova energije (LCOE) za projekte vetra i sunca značajno je opao u 2020. godini.

Obalni vetar registrovao je najjeftiniji prosečni LCOE u 2020. godini, na 39USD/MWh – pad od 13% u odnosu na 2019. godinu, sa PV-om na 57USD/MWh (7%) i na obalnom vetru na 84$/MWh (9%).

Izveštaj agencije IRENA pokazuje dramatično smanjenje troškova u poređenju sa 2010. godinom, pri čemu LCOE PV-a komunalnih razmera pada za 85% (sa 381USD/MWh), kopneni vetar za 56% (sa 89USD/MWh) i priobalni vetar za 48% (sa 162USD/MWh).

A studija, takođe, kaže da nedavni konkurentski procesi nabavki pokazuju da će LCOE za vetar i solarnu energiju nastaviti da padaju u narednim godinama, sa globalnim PV prosekom koji će 2022. godine dostići 40USD/MWh – 30% niže nego 2020. godine.

Izveštaj posebno ukazuje na sve veći broj PV projekata sa troškovima ispod 30USD/MWh, sa nedavnim rekordno niskim licitacijama od 13,50 USD/MWh u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i 10,40USD/MWh u Saudijskoj Arabiji.

„Iznenađujuće, vrednosti ispod 20USD/MWh nisu nemoguće, čak iako su bile nezamislive i pre nekoliko godina“, navedeno je u studiji.

Autori studije ističu da bi niske cene obnovljivih izvora energije u Saudijskoj Arabiji značile da se zeleni vodonik danas može proizvoditi po ceni od 1,62 dolara po kg – što je u okviru hipotetičkog opsega troškova Međunarodne agencije za energiju za plavi vodonik (dobijen iz prirodnog gasa sa hvatanjem i skladištenjem ugljenika) od 1,45 dolara – 2,40/kg.

Rast kapaciteta

Uprkos globalnoj pandemiji Covid-19, godina 2020. se pokazala rekordnom u primeni obnovljivih izvora, sa ukupno instaliranih 261 GW – gotovo 50% više od 176 GW dodatih 2019. To je predstavljalo 82% svih novih energetskih kapaciteta širom sveta.

PV je isporučio 127GW ovog novog kapaciteta 2020. godine, sa 115GW snage vetra (od čega je 105GW bilo na kopnu) – gotovo dvostruko više od 59GW instalirane 2019. godine – i manjim doprinosima iz hidroenergije (12GW), bioenergije (2GW), geotermalne (164MW) i solarne energije (150MW).

Izvor: Rechargenews

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.