Koristeći vodonik umesto uglja Šveđani proizveli bezfosilni čelik

Svetu predstoji „usijanje” cena čelika

Ocenjujući da će u narednim godinama metrička tona čelika, verovatno, biti skuplja od 600 dolara T.V. Narendran, generalni direktor kompanije Tata Stil primetiokaže da bi na rast cena čelika mogle da utiču i tarife na ugljenik u Evropi. Svetska asocijacija za čelik procenjuje da će rast potrošnje čelika ove godine dolaziti i iz drugih zemalja osim Kine.

Cene čelika bi mogle „znatno da porastu“ narednih godina u odnosu na nedavne nivoe, smatra T.V. Narendran, generalni direktor kompanije Tata Stil, vodećeg indijskog proizvođača čelika.

U poslednjih sedam-osam godina, prosečna cena toplo valjanog čelika je bila oko 400 ili 450 dolara po metričkoj toni, dok će dugoročni prosek u narednim godinama verovatno biti iznad 600 dolara, ocenio je Narendran u razgovoru za televiziju CNBC.

Cene su u petak bile 750 dolara u Kini i 850 dolara u jugoistočnoj Aziji, rekao je Narendran.

„Očekujem da će se one nadalje kretati u tom rasponu, fluktuirajući naravno. Ali, fluktuirajući na višem nivou nego u prošlosti“, dodao je.

Narendran je objasnio da će na tržištu čelika doći do nekoliko promena, uključujući rastuće troškove i sve veću ulogu Kine na tržištu.

Uloga Kine na tržištu čelika

„U poslednjih 10 godina dominirao je izvoz iz Kine“, rekao je predstavnika kompanije Tata.

Prema njegovim rečima, Kina je na svom vrhuncu izvozila više čelika nego što je Indija proizvodila. Ali se kineski izvoz čelika od tada prepolovio, na oko 60 miliona tona godišnje. A mogao bi i dodatno da opadne, kako se zemlja bude kretala ka ostvarenju ciljeva neto-nulte emisije ugljenika.

„Prvi put u mnogo godina”, potražnju za čelikom ne pokreće Kina, dodao je Narendran, napominjući da Svetska asocijacija za čelik procenjuje da će rast potrošnje čelika ove godine dolaziti i iz drugih zemalja osim Kine. Naime, zapadni svet ulaže u infrastrukturu.

Prošle nedelje, američki predsednik Džo Bajden je potpisao dvopartijski zakon o infrastrukturi vredan više od 1.000 milijardi dolara.

Na strani ponude, ulazni troškovi su na „istorijski visokom nivou“ zbog rasta cena uglja. Cene rude gvožđa su, međutim, oslabile i dugoročno bi trebalo da se kreću u rasponu od 100 do 120 dolara po toni, rekao je Narendran.

I ugalj i ruda gvožđa su sirovine koje se koriste u proizvodnji čelika.

Direktor Tate je, takođe, primetio da bi na rast cena čelika mogle da utiču i tarife na ugljenik u Evropi.

„Očekujem da ćemo u narednih 10 godina imati cene čelika na znatno višem nivou nego u poslednjih 10 godina“, rekao je Narendran.

Izvor: Tanjug

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Komentari (1)

  1. Cene celika su u padu a tako ce biti i na dalje imate berzu pa proverite a tu cenu diktira kina i to oravdano.Da se pitaju evropljani oni bi je popeli verovatno na nivo cene zlata zbog svojih sitnih interesa ne obaziruci se na posledice.
    Posto isti nemaju nista tj poluprovodnike,cipove,energiju sirovine isti se na nasu srecu ne pitaju nista.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.