Zelene trke – u rezervoarima bolida Formule 1 ubuduće biogoriva

FIA planira da svoje najatraktivnije takmičenje, Formulu 1 do 2030. godine učini ugljenično neutralnom. Nakon završetka ovogodišnje sezone FIA je timovima koji proizvode motore za bolide Formule 1 - Ferrariju, Hondi, Mercedesu i Renautu na testiranje dostavila prve bačve ekološki prihvatljivog biogoriva za bolide. Detalji o sastavu biogoriva nisu objavljeni, ali FIA tvrdi da je ono napravljeno isključivo prečišćavanjem biootpada.

Svetska automobilistička federacija FIA je prošle nedelje isporučila prve barele potpuno novog održivog goriva proizvođačima motora za bolide Formule 1 i obavezala se da će od sledeće godine postati neutralna prema ugljeniku.

Svetska automobilistička federacija FIA je pre više od godine dana prihvatila dugoročnu strategiju prema kojoj Formula 1, kao najpoznatije automobilističko takmičenje u svetu, treba da postane predvodnik ekološke održivosti u sportu. Ovim ambicioznim planom zacrtano je da tokom naredne decenije, a najkasnije do 2030. godine, velika ekološka inicijativa obuhvati ne samo bolide Formule 1 i aktivnosti na samoj trkaćoj stazi, već i sve ostale operacije timova poput transporta i razvoja tehnologije,  piše portal Bug.hr.

Konkretno, cela operacija F1 postala bi potpuno ugljenično neutralna već sledeće sezone, a do 2030. godine funkcionisaće sa nultim emisijama štetnih gasova.

Jedan od koraka u tom smeru načinjen je prošle nedelje, nakon završetka ovogodišnje sezone FIA je timovima koji proizvode motore za bolide Formule 1, Ferrariju, Hondi, Mercedesu i Renautu, na testiranje dostavila prve barele ekološki prihvatljivog biogoriva za bolide. Ovakvo gorivo, ili neka njegova kasnija verzija, treba da počne da se koristi u trkama kako bi se značajno smanjio ugljenični otisak celog sporta.

Ovo gorivo razvijeno je na zahtev FIA i u skladu je s njihovim strogim propisima – 100% održivo.

Proizvođači motora treba da ga procene i počnu da se prilagođavaju novim ekološkim gorivima. Detalji o sastavu biogoriva nisu objavljeni, ali FIA tvrdi da je ono napravljeno isključivo prečišćavanjem biootpada. Nakon ovog testa očekuje se da drugi proizvođači predlože sopstvena biogoriva, a Formulu 1 bi trebalo da pokreću upravo takva, ekološki prihvatljiva jedinjenja do 2026. godine.

Promena će započeti već sledeće sezone, kada će timovi morati da koriste najmanje 10% biogoriva u svojim gorivima, koja pokreću turbo-hibridni V6 motori. Isto će biti dozvoljeno i na ostalim FIA trkačkim klasama (na primer na Evropskom prvenstvu u trkama kamiona).

Inače, plan„ozelenjavanja“ Formule 1 je usvojen nakon godinu dana rada na njemu. Formula 1 je uvek bila jedan od lidera u inovacijama u tehnologiji i automobilskoj industriji, pa će tako biti i ovog puta – hibridni automobilski pogoni biće jedan od ključnih faktora za smanjenje emisije stakleničkih gasova. Iskustva iz ovog sporta mogla bi se primeniti na preko milijardu automobila sa unutrašnjim sagorevanjem u svetu, kažu iz F1.

Projekat „ozelenjavanja“ Formule 1 započinje gorivom, motorima, logistikom, a uključivaće kancelarije i fabrike koje će morati da koriste električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora. Do 2025. godine, pre svega, svi segmenti će morati da postanu ekološki održive. Na primer, upotreba plastike za jednokratnu upotrebu biće zabranjena, a sav otpad stvoren tokom trka moraće se reciklirati. Prevoz gledalaca, takođe, će biti organizovan na ekološki prihvatljiviji način.

Inženjeri i stručnjaci iz svih oblasti moraće da rade zajedno kako bi Formula 1 postala ekološki prihvatljiva i bez uticaja na emisiju gasova sa efektom staklene bašte tokom narednih 10 godina.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.