Zeleni meci – stop za plastični otpad od oružja

Posle više od decenije istraživanja i razvoja, španska kompanija BioAmmo, stvorila je 100% biorazgradive ketridže za puške, koji se proizvode bez udela plastike. Zeleni meci danas se prodaju u više od 20 zemalja širom sveta a kompanija ove godine planira da svoju proizvodnju poveća na 50 miliona.

Pre nešto više od 12 godina, španski preduzetnik, Enrikue Lopez-Pozas zapitao se šta se dešava sa malim plastičnim delovima koji ostaju kao otpad prilikom upotrebe vatrenog oružija? Interesovalo ga je i šta se dešava sa svim istrošenim patronama, koje su lovci potrošili širom sveta.

Rođen u vojnoj porodici, Lopez-Pozas se tokom odrastanja susretao sa oružijem. Takođe, u svojoj bivšoj karijeri, kao šef hotelskog lanca, primetio je masovnu upotrebu plastike kao i zagađenje koje ona izaziva, piše Theguardian.com.

„Shvatio sam da ako plastiku ostavimo u prirodi, ona će tamo verovatno, na neki način, ostati zauvek“, rekao je Lopez-Pozas ističući da je „shvatio da nam treba nešto biološki razgradivo. Onda sam počeo da proučavam plastiku i biorazgradive materijale.“

Posle više od decenije istraživanja i razvoja, kompanija BioAmmo je stvorila 100% biorazgradive ketridže za puške, koji se proizvode bez udela plastike. Ovi ketridži se danas prodaju u više od 20 zemalja širom sveta.

Plastično kućište je zamenjeno biljnim biopolimerima, a metalna osnova je zamenjena netoksičnom legurom bakra i cinka, koja je diizajnirana tako da oksidiše i  nestane. Kupci mogu odabrati olovnu ili čeličnu sačmu.

„Jedinstvenost našeg punjanja je u tome što je potpuno bez plastike“, kaže Peter Chatland, šef međunarodnih tržišta kompanije BioAmmo.

„Ovakav način prizvodnje ima važne posledice na očuvanje životne sredine u svim disciplinama i sektorima streljaštva. Izbegava upotrebu plastike, koja bi stotinama godina zagađivala planetu, mikroplastike koja bi ušla u lanac ishrane i dodatno gomilanje plastike na deponijama. “

Chatland kaže da se stotine miliona jednokratnih plastičnih čaura ispuca svake godine, a da se relativno malo njih recikliera. On dodaje i to da BioAmmo ketridže mikroorganizmi mogu da razgrade u zemlji u roku od godinu ili dve, da mogu da se dodaju kompostu ili organskom domaćem smeću.

Firma zapošljava skoro 30 ljudi u svojoj fabrici koja se nalazi 20 km od grada Segovije i nada se da će zaposliti više osoblja kada se pandemija uspori.

„Posle 12 godina istraživanja i konačno donošenja odluke o iznošenju proizvoda na tržište, na kraju smo to učinili u godini koja je bila najgora za sve“, kaže Lopez-Pozas.

„Nadamo se da ćemo imati dosta porudžbina kada se stvari vrate u normalu. Izvozimo oko 95% naših proizvoda, jer je lov i odstrel u Španiji zaustavljen, pa je i naša prodaja ovde minimalna.“

Najveće tržište kompanije BioAmmo su SAD, a najveće evropsko tržište je Engleska, zatim Norveška, Švedska, Danska i Holandija.

Proizvodnja je prošle godine bila ograničena na oko pet miliona kertridža, ali kompanija se nada da će ove godine proizvesti 10 puta veću količinu.

Što se Lopez-Pozasa tiče, dani plastičnih kertridža su odbrojani.

„Plastika je na neki način sjajan materijal – dizajnirana je da bude lagana i dugo traje – ali čovečanstvo nije razmišljalo o tome da će postojati stotinama godina“, kaže on. „To je problem i sa kojim moramo da se pozabavimo.“

Izvor: Theguardian.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

21. decembar 2022.