Da li će potražnja za fosilnim gorivima dostići vrh u narednoj deceniji?

Oilprice osporava procene IEA da će fosilna goriva dostići maksimume u narednoj deceniji. Ovaj portal tvrdi da je zabluda da će gas narednih godina istisnuti ugalj, da će električna vozila „ubiti“ naftu do sredine tridersetih i da obnovljivi izvori mogu istisnuti fosilna goriva već naredne dekade.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) veruje da bi globalna energetska kriza mogla ubrzati prelazak sa fosilnih goriva. Ovo je prvi put da je IEA u svom redovnom Svetskom energetskom pregledu scenario za globalnu energetsku prognozu uključio vrhunac ili plato za svako fosilno gorivo. Prvobitno se očekivalo da će prirodni gas nastaviti da raste, ali se sada očekuje da će dostići vrhunac oko 2030. godine. IEA u World Energy Outlook 2022 takođe predviđa da se „ruski izvoz fosilnih goriva nikada neće vratiti – ni u jednom od scenarija – na nivo iz 2021. „U roku od 10 godina, udeo Rusije u međunarodnoj trgovini nafte i gasa trebalo bi da se prepolovi, smatra pariska agencija.

Oilprice dovodi u pitanje procene IEA

Komentarišući najnovije prognoze IEA, portal Oilprice.com postavlja pitanje – da li je ovo realno, ili samo želja pariske agencije? Ugalj će biti prvi koji će otići—i to za samo nekoliko godina od sada. Nakon toga dolazi kraj prirodnog gasa, koji će stati na platou do 2030. godine. Naftu bi, u međuvremenu, trebalo istisnuti prilivom električnih vozila. Ali hoće li zaista?

Energetska kriza koja je počela prošle godine u Evropi kratkim zalihama gasa u potpunosti se razvila ove godine nakon što je Rusija smanjila izvoz te robe u EU. Ovaj poremećaj je povećao potražnju za fosilnim gorivima na nivo iznad onog pre pandemije. U to vreme, respektabilan analitički tim britanskog BP-a je predviđao da je vrhunac nafte već nastupio u 2019. Prema navodima naftne kompanije, potražnja za naftom se nikada više neće vratiti na nivo iz 2019. godine. Povrh toga, bezmalo svi značajniji analitičari rekli su da potražnja za ugljem nikada više neće rasti na globalnom nivou, a da će gas biti premostno gorivo do obnovljive energije. Sada je potražnja za ugljem porasla zbog nedostatka gasa u Evropi, sa zemljama koje su ponovo otvarale zatvorene elektrane na ugalj, povećavale proizvodnju nafte, pa čak i adaptirale elektrane na gas na proizvodnju  struje na ugalj za zimu.

Jaka potražnja za ugljem još nekoliko godina

Političari – zajedno s IEA – izgleda veruju da je ovo kratkoročno povećanje potražnje prestati onog trenutka kada se tržišta gasa vrate u normalu. Problem sa ovim stavom je da se tržišta gasa neće vratiti u normalu za nedelju ili čak mesec dana. U stvari, malo je verovatno da će se tržišta gasa u Evropi ikada vratiti u normalu jer normalno znači dobijanje 40 posto gasa EU iz Rusije, primećuje Oilprice i dodaje: S obzirom na to da nova isporuka utečnjenog prirodnog gasa (LNG) iz SAD-a sporo zamenjuje izgubljene tokove ruskih cevovoda, mogli bismo videti jaku potražnju za ugljem još nekoliko godina. A onda će Kina i Indija i dalje koristiti ugalj jer će ostati jeftiniji od gasa, posebno LNG-a, čiju su cenu do neba podigli evropski kupci.

Električna vozila druga zabluda

Što se tiče potražnje za naftom, čini se da IEA veruje da će je električna vozila (EV) ubiti počevši od sredine 2030-ih. Ipak, to bi iziskivalo proizvodnju, prodaju i upotrebu mnogo miliona električnih vozila, što je daleko od sigurnog zbog izvesne nestašice bakra i minerala. Prema IEA, tranzicija je pitanje energetske sigurnosti, a rat u Ukrajini je to naglasio i verovatno će delovati kao katalizator za bržu tranziciju. Zaista, što više lokalno proizvedene energije zemlja ima, to je sigurnija. Problem je u tome što oblici obnovljive energije odabrani za pokretanje tranzicije nisu baš dobri u obezbeđivanju energetske sigurnosti.

Snaga OIE treća zabluda

Poslednji koji je to jasno stavio do znanja bio je Džefri Kuri (Jeffrey Currie) iz Goldman Sachsa, koji je prošle nedelje za CNBC rekao da je oko 3,8 biliona dolara uloženo u obnovljive izvore tokom protekle decenije, a ova ogromna investicija samo je pomerila udeo fosilnih goriva u globalnom energetskom miksu sa 82% na 81%. On je takođe istakao da se u obnovljive izvore ulaže u kapacitete, ali da je faktor iskorišćenosti kapaciteta prilično nizak. Kao i ta mapa puta, ovaj najnoviji Svetski energetski pregled mogao bi ući u istoriju kao najnoviji prilog želja IEA, a ne kao odraz bilo kakve iole uverljive stvarnosti, konstatuje Oilprice.com.

Izvor: AERS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti