Ekološka bezbednost glavni cilj Srbije

Ekološka bezbednost glavni je cilj Srbije, ulagaćemo više u energetsku efikasnost i smanjenje zagađenja, rekla je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović na otvaranju konferencije Svet u 2021. najavljujući da će više od 1,5 miliajrdi evra ići na energetsku efikasnost i smanjenje zagađenja tokom naredne godine.

Najavljujući da će 2021. i godine koje dolaze u Srbiji biti obeležene brigom za ekološku bezbednost prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike je istakla da će iduće godine biti uloženo oko 1,5 milijardi evra u energetsku efikasnost i smanjenje zagađenja.

Govoreći na otvaranju konferencije ”Svet u 2021.”, Mihajlovićeva je naglasila da rudarstvo i energetiku očekuju velike promene, koje se dešavaju i u svetu, a koje neće zaobići ni Srbiju kao malu zemlju sa važnim geostrateškim položajem.

„Moramo se mnogo više okrenuti ekologiji, dati mogućnost našim građankama i građanima da povećaju energetsku efikasnost kako bismo smanjili potrošnju energije. Energija koju proizvedemo mora da bude sve više zelena, i da napravimo planove kako ćemo korak po korak smanjivati proizvodnju energije iz uglja, koji je niskokaloričan, a proizvodi najviše zagađenje životne sredine”, rekla je potpredsednica Vlade.

Kako je rekla, to znači i mnogo veće korišćenje biomase i investicije u postrojenja koja će biti mnogo više energetski efikasna.

„Ako to ne budemo radili nema razvoja i perspektive energetskog sektora, ni reformisanih preduzeća ako ne budemo živeli u zdravijoj životnoj sredini. U svetu se emituje blizu 30 milijardi tona ugljen-diskosida što bi, kad bi se zamrzlo na -80 stepeni Celzijusa stvorilo planinu visoku jedan a prečnika 20 kilometara. To je svet uradio sebi. U Srbiji se emituje više od 350.000 tona ugljen-dioksida”, navela je Mihajlovićeva.

Najavljujući da će zbog toga Ministarstvo i Vlada potpuno promeniti naše planove inevstiranja ministarka je rekla da će više od 1,5 miliajrdi evra ići na energetsku efikasnost i smanjenje zagađenja u 2021. godini. I nadam se, kad se sledeći put budemo videli, da ćemo se videti bez maski, zato što ćemo udisati bolji i kvalitetniji vazduh”, navela je Mihajlovićeva.

Govoreći o borbi Srbije sa epidemijom korona virusa, Mihajlovićeva je rekla da velike krize rađaju velike heroje, a ova godina rodila je sve građanke i građane kao heroje, a među njima su najveći heroji lekari i medicinsko osoblje.

„Takođe, krize nas često čine efikasnijim i u njima nalazimo puteve da brže rešavamo probleme koje ranije nismo rešavali”, rekla je Mihajlovićeva ističući da je naša zemlja ušla spremna u pandemiju, zahvaljujući svemu što je urađeno prethodnih godina. „Da nije bilo svega što smo uradili prethodnih godina, ne bismo mogli ove godine da potrošimo šest milijardi evra na pomoć građanima i privredi, da iduće godine povećavamo penzije i cenu radnog časa, kao što ne bismo mogli da govorimo o novim investicijama da nismo izgradili stotine kilometara puteva prethodnih godina. Takođe, jedna smo od retkih zemalja koja je sačuvala svoj kreditni rejting. Spremni smo da 2021. krenemo u oporavak, a svi potajno želimo da 2021. bude godina oporavka ili početak oporavka i da sve naredne godine budu bolje”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti