Nervoza na tržištu peleta traje

Iako su državne mere u cilju stabilizacije tržišta peleta donele određene rezultate, nedovoljne količine ovog energenta i strah od mogućih enormnih poskupljenja, glavna su obeležja domaćeg i regionalnog tržišta. Posle zabrane izvoza i ograničenja visine cena peleta, u Srbiji su inspekcije na terenu, a očekuje se i pomoć vojske, kako bi se otklonila uska grla u seči drveta.

Potresi na energetskom tržištu, skoro nezapamćeni do sada, dodatno su aktuelizovali pojedine vidove grejanja. Tako bi se za pelet moglo reći da se na krilima zelene tranzicije i kriznog energetskog vihora, vinuo među najtraženije energente za predstojeću zimu.

Međutim, njegova „popularnost” izazvala je veliku nervozu i kod građana i kod snabdevača, usled nestašica i enormnog poskupljenja.

U borbi za stabilizaciju tržišta, države su pribegle merama ograničenja izvoza ovog veoma traženog ogreva, kao i limitiranju cena koje su dostizale rekordne iznose.

Tžište peleta u Srbiji

Kako izgleda tržište peleta uoči nove grejne sezone u Srbiji i regionu?

U cilju stabilizacije tržišta, pored toga što je privremeno zabranila izvoz određenih drvnih sortimenata koji se koriste za proizvodnju čvrstih goriva na bazi biomase, Vlada Srbije je donela i Uredbu o ograničenju visine cene peleta.

Građani su nastavili da dojavljuju o nestašicama ovog energenta sa stovarišta širom Srbije, dok su proizvođači poručivali da imaju problem sa sirovinama za proizvodnju peleta, jer su u nemogućnosti da nabave nove količine za svoju maloprodaju. Iz nadležnih insitucija objasnili  su da je to što prodavci nemaju dovoljne količine peleta, posledica povećane potražnje i zabrinutosti građana za grejanje tokom predstojeće sezone, piše Politika.

Inspekcija je izašla na teren po gradovima, kako bi se kontrolisanjem tržišta situacija sa snabedevanjem peleta potpuno stabilizovala.

Peleta ima na 80% prodajnih mesta

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je nedavno istakla da peleta u Srbiji ima na 80 odsto prodajnih mesta. Kako je dodala, na 20 odsto prodajnih mesta ga nema ili ga sklanjaju i pokušavaju da prodaju po višoj ceni, zbog čega reaguje tržišna inspekcija.

Objašnjavajući da je država ograničila izvoz i cene ovog energenta, kako građani zbog nestašice ne bi prelazili da se greju na struju u toku zime, najavila je da cena peleta neće prelaziti 320 evra po toni i da će policija i vojska pomoći Srbija šumama da se iseče dovoljna količina sirovog drveta za proizvodnju peleta, pišu vesti-online.

Sprečiti prelazak na grejanje na struju

Ministarka je rekla da očekuje da, primenom svih mera koje je država donela, na tržištu budu dovoljne količine peleta.

„To je važno za blizu 900.000 domaćinstava koja za grejanje koriste pelet ili ogrevno drvo, kako ne bi prelazili na grejanje na struju, što bi bio udar na energetski bilans. Sigurno je bilo i određenih špekulativnih radnji i povećane potražnje, ali osnovni problem je bio to što Srbijašume nisu adekvatnom dinamikom isporučivale drvo pelatarima. Doneli smo mere i za zabranu izvoza i ograničili cene peleta na 320 evra po toni, a pomoći će i policija i vojska da se raskrči gde je potrebno, da se otčepe uska grla u seči drveta, koja postoje“, rekla je Mihajlović.

Kontrole na terenu

Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike je objasnio da je tražnja za peletom povećana za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu i dodao da će kontrole biti nastavljenje, piše MRE.

„Inspekcije su na terenu sve vreme, do sada su koordinisane kontrole bile u 81 lokalnoj samoupravi, kod 297 stovarišta, prodajnih mesta, fabrika peleta, prilaznih puteva, privatnih placeva, pijaca. Od toga je kod 227 subjekata utvrđeno da poseduju svu dokumentaciju. Kod onih kod kojih su utvrđene nepravilnosti, a njih je za sada više od 60, podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka i zaplenjena je roba“, izjavio je Lakićević.

Strah od poskupljenja u BiH

I u državama regiona tržište ovog energenta se ne smiruje. U BiH su cene peleta u konstantom porastu, tako da mere zabrane izvoza, koje je uvelo Veće ministara BiH, nisu dale adekvatne rezultate, smatraju i kupci i proizvođači. U strahu da će doći do povećanja cena ovog energenta kada se ukinu mere zabrane izvoza koje su na snazi nekoliko dana, prodavci smatraju da nije isključeno da bi cena mogla da premaši i 1.000 KM. Uz to, brine ih da li će količine peleta biti dovolje za tržište Bosne i Hercegovine, ukoliko se zabrana izvoza ukine, zbog ogromne potražnje ovog energenta na inostranom tržištu.

I Vlada Republike Srpske je Savetu ministara BiH dostavila Informaciju o potrebi produženja mere zabrane izvoza trupaca i peleta, piše Mondo.ba.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savetu ministara Staša Košarac najavio je zajedničke konsultacije o mogućnosti produženja odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata, ogrevnog drveta i proizvoda od drveta.

Smanjenje PDV-a u Hrvatskoj

Hrvatsko tržište peleta nije skoro ništa drugačije. U toku priprema za sezonu grejanja, hrvatska Vlada se opredelila za smanjenje PDV-a sa 13 na pet odsto na drvni ogrev, piše Aljazeera.

Uz bojazan da ovog energenta neće biti dovoljno, građani se pitaju da li će te mere imati ikakav efekat na cenu, jer „15 kilograma peleta već sada košta dvostruko više nego prošle godine – 9 evra“. Udruženja potrošača tvrde da građani Hrvatske taj skok cena ne mogu da podnesu.

Ograničenje izvoza u Crnoj Gori

Najsvežije vesti stižu iz Crne Gore kada je reč o ovom tržištu, gde je Vlada 15. septembra donela odluku o privremenom ograničenju izvoza peleta iz Crne Gore, pišu Vijesti.me.

Crnogorska Vlada je ranije ograničila cene po toni peleta u trgovinama na malo – na maksimalnih 320 evra, dok je cena za pelet koji se kupuje direktno kod proizvođača – 269 evra.

I dok se drama oko peleta i dalje odvija na tržištima regiona, a početak grejne sezone je sve bliži, ostaje nam da se radujemo najavljenom Miholjskom letu, sve verujući da će nam zima ove godine biti naklonjena više nego ikad.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti