Ozelenjavanje zgrada – zamajac za građevinsku industriju

Potrošnja energije u stambenim zgradama, na nivou cele Evropske unije, mora da se smanji za 80% do 2050. godine, u skladu sa dugoročnim ciljevima EU o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine. Zgrade u Hrvatskoj su odgovorne za više od 40 % potrošnje energije i emituju oko 36% emisija CO2.

Zgrade troše oko 40 odsto ukupne energije, pa je jasno da bez zelenih zgrada nema ni zelene privrede, na kraju – ni održivog zelenog društva. Problem zgrada dobro je poznat i često analiziran na području Evropske unije. Na nivou EU trenutno je, otprilike, 75% građevinskog fonda energetski neefikasno, a, gotovo, 80% današnjih zgrada i dalje će biti u upotrebi 2050. godine. To je ogroman izazov, ali i šansa.

Poznato je i da su zgrade u Hrvatskoj najčešće loše održavane i često neadekvatno građene, što je najbolje pokazao nedavni zemljotres u Zagrebu. Zgrade u Hrvatskoj su odgovorne za potrošnju više od 40 % potrošnje energije i emituju oko 36% emisija CO2. Potrošnja energije u zgradarstvu, na nivou cele Evropske unije, mora da se smanji za 80% do 2050. godine, u skladu sa dugoročnim ciljevima EU o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine.

Jačanje građevinskog sektora

Obnova zgrada je i glavna prilika za privredni rast, jer otvara radna mesta i jača građevinski sektor kojim, uglavnom, dominiraju lokalna poduzeća, istovremeno jačajući evropsku industrijsku konkurentnost.

Zato je obnova zgrada posebno navedena i u Planu oporavka koji je Evropska komisija objavila kao meru oproravka od korona krize. Republika Hrvatska je na vreme izradila strateški okvir – Dugoročnu strategiju obnove zgrada i Nacionalni energetski i klimatski plan (NECP), ali su finansijska sredstva iz sadašnje finansijskog koverta za energetsku efikasnost u zgradama prva prenamenjena za zdravstvene potrebe. Na taj način je zaustavljen veliki investicijski ciklus i već sada je propuštena velika šansa.

Finansijsko planiranje

Izuzetno je loše da u nadležnim telima državne uprave ne postoji svest o tome koliko je važno da se zadrži kontinuitet energetske obnove zgrada koji, onda, pozitivno utiče na jačanje kapaciteta građevinske industrije, uz pozitivne efekte na društvo, privredu i klimu. Julije Domac, upravnik REGEA-e (Regionalna energetska agencija Severozapadne Hrvatske), i posebni savetnik Predsednika RH za energiju i klimu, smatra da je za uspeh na ovom području ključno da se osigura predvidivost tendera za finansiranje, kako bi građevinari bili u stanju da zapošljavaju, zadrže i edukuju radnu snagu, kako bi projektanti pripremali projekte, a investitori imali mogućnost finansijskog planiranja.

„Talas obnove koji je najavljen u Evropskom zelenom planu mora da bude katalizator za transformaciju. Zeleni plan prepoznaje da je našoj građevinskoj infrastrukturi potrebna hitna nadogradnja, ne samo za borbu protiv klimatskih promena, već i za uklanjanje energetskog siromaštva s kojim se sve više evropskih i hrvatskih građana suočava. Energetska obnova zgrada trebalo bi da ide zajedno s novom industrijskom strategijom i digitalnom tranzicijom”, kazao je Domac.

Ubrzati proces investiranja

EU Renovation Wave obuhvata obnovu 35 miliona energetski neefikasnih zgrada do 2030. godine. REFINE projekt, finansiran iz programa Obzor 2020, predstavlja značajan doprinos ostvarenju tih ciljeva, sa fokusom na rešavanje dostupnosti izvora finansiranja za takve projekte.

Odnedavno je REFINE pokrenuo eLearning centar kako bi pojednostavio i ubrzao proces investiranja u projekte energetske efikasnosti kroz razvoj modela refinansiranja za sve učesnike u projektu, uključujući pružaoce energetske usluge, finansijske institucije i njihove klijente, odnosno predstavnike javnog i privatnog sektora.

REFINE je identifikovao manjak atraktivnih finansijskih opcija i modela za pružaoce energetske usluge kao jednu od glavnih barijera za dalji razvoj robusnog EU tržišta – projekata energetske efikasnosti. eLearning centar dostupan je i besplatan za korišćenje i uključuje različite trening module, video isečke i interaktivne eKnjige koje su prevedene na 10 različitih službenih jezika EU.  Na taj način se pruža pomoć implementaciji alata za refinansiranje, modela i metoda razvijenih u sklopu projekta u njihovim aktivnostima.

Analiza tržišta

REFINE eLearning centar akumulira informacije zasnovane na detaljnim i opsežnim istraživanjima tržišta, sprovedenim od strane partnera na projektu. To uključuje i analizu studije slučaja (case studies) o postojećim instrumentima refinansiranja, primenjenim u Austriji, Republici Češkoj, Belgiji i Letoniji, kao i iskustvima partnera prikupljenim kroz poslovnu saradnju sa akterima iz finansijskog i poslovnog sektora.

Zaključci sprovedenih analiza i istraživanja ukazuju na zajednički interes raznih učesnika za modele koji podstiču dalji rast tržišta energetskih usluga i čišćenje bilansa pružaoca energetskih usluga, kako bi mogli da nastave da investiraju i razvijaju nove projekte.

U kontekstu REFINE projekta, model refinansiranja podrazumeva model kada pružalac energetske usluge (ESCO kompanija) prodaje finansijskoj instituciji svoja buduća potraživanja od klijenta. Na ovaj način pružoci energetske usluge čiste svoje bilanse i stvaraju prostor pružaocima usluga za investiranje u nove projekte, povećanje energetske efikasnosti, putem modela ugovora o energetskoj efikasnosti.

Izvor: Poslovni dnevnik

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti