Rekordna zarada saudijskog Aramkoa

Rekordna zarada saudijskog Aramkoa

Rast neto dobiti Aramkoa u drugom kvartalu ove godine je 300 posto u odnosu na prvu polovinu prošle godine. To su postigli zahvaljujući otvaranju ekonomija i snažnom oporavku cena nafte i svetske potražnje za gorivom.

Neto profit saudijskog državnog naftnog giganta Aramkoa iznosio je 25,5 milijardi dolara u drugom tromesečju 2021, što je rekordna zarada od kraja 2018. godine.

U odnosu na isti kvartal prošle godine, Aramkova neto dobit je skočila za skoro 300 procenata. To su postigli zahvaljujući otvaranju ekonomija, snažnom oporavku cena nafte i svetske potražnje za gorivom, prenosi Tanjug pisanje Raša tudej.

Kompanija je, takođe, izvestila da njena neto zarada za prvu polovini tekuće godine iznosi 47,2 milijarde dolara. To je u odnosu na 23,2 milijarde dolara u istom lanjskom periodu povećanje od 103 procenta.

Rezultati duplirani u odnosu na 2020.

Ovi podaci pokazuju da se poslovanje saudijske naftne kompanije značajno popravilo. Jer, Saudi Aramko objavio je pad neto dobiti od 73,4 odsto u drugom kvartalu 2020. u odnosu na prethodnu godinu. Uzrok tome bilo je pojeftinjenja sirove nafte izazvano pandemijom korona virusa. Neto dobit saudijskog naftnog giganta je u drugom tromesečju 2002. godine bila 6,6 milijardi dolara. To je bio drastičan pad u odnosu na 24,7 milijardi u istom periodu 2019. godine. Kada se gledaju šestomesečni rezultati poslovanja neto dobit u prvoj polovini 2020. godine. Dakle, pala je na 23,2 milijarde dolara, što je upola manje u odnosu na 46,9 milijardi dolara iz istog perioda 2019.

Ranije ove godine Aramko je objavio da je uspeo da prikupi šest milijardi dolara od svoje prve prodaje islamskih obveznica denominovanih u dolarima.

Saudijski naftni div je, inače, prošlu godinu, koju je obeležila pandemija korona virusa, završio s padom neto dobiti od 44,4 procenta. Jeftina nafta i oštro rezanje proizvodnje doveli su do znatno povećanja kompanijskog duga, podseća se u informaciji.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti

Najava Konferencije

Tema Konferencije

Dani
Sati
Minuti
Sekunde

17. maj 2023.