Visoki troškovi primoravaju Nemce da isele fabrike

Ove nedelje nemačka vlada treba da otkrije detalje o zaustavljanju rasta cena energenata. Otkriće i druge aspekte paketa olakšica, koji bi trebali da traju do proleća 2024. Nemački paket energetske pomoći bi trebo da iznosi približno 200 milijardi evra, obezbediće ograničeno olakšanje za preduzeća i malo je verovatno da će odvratiti kompanije koje već žele da se presele u jeftinije proizvodne baze u inostranstvu.

Nemačka vlada je prošlog meseca predstavila svoj paket energetskih olakšica, uključujući smanjenje cene gasa i smanjenje poreza na promet goriva, kako bi pomogla domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima da se izbore sa porastom cena.

„Predloženi paket energetske pomoći za sada neće promeniti ništa na dnevnom redu. Još uvek moramo da pronađemo alternative“, rekao je za Rojters Mads Rajder, izvršni direktor proizvođača porcelana iz Bavarske.

Kompanija, osnovana u Nemačkoj pre 143 godine, pokušava da preseli deo svoje proizvodnje iz Nemačke, kako bi smanjila troškove. Rajder je rekao da je plan ograničenja cena gasa još uvek previše nejasan da bi ih ubedio da preispitaju svoje planove.

Nemačka želi da zaustavi rast cena energenata

Ove nedelje nemačka vlada treba da otkrije detalje o zaustavljanju rasta cena energenata i drugim aspektima paketa olakšica, koji bi trebali da traju do proleća 2024.

Visoki troškovi radne snage i drugi troškovi u Nemačkoj podstiču mnoge kompanije da presele delove ili ceo posao na jeftinije lokacije u evropskim ekonomijama u razvoju i drugde ili da razmišljaju o tome.

Lars Feld, ekonomski savetnik nemačkog ministra finansija Kristijana Lindnera, rekao je da je na takve odluke uticala energetska kriza. Zbog nje su cene gasa porasle nakon kolapsa u isporuci ruskog gasa Evropi od ruske invazije na Ukrajinu.

„Industrija, koja razmišlja o selidbi, sada će sačekati da vidi kako zaustavljanje rasta cena energenata funkcioniše. To je važan psihološki podsticaj. Ali nećemo moći da se vratimo na cene energenata kao što su bile pre (ukrajinskog) rata“, rekao je Feld.

Industrija u Nemačkoj se suočava sa računima za potrošnju energenata i do 10 puta većim od onoga što se plaćalo pre dve godine.

Visoke cene energenata pomogle su da se inflacija potrošača u Nemačkoj poveća na 10,9% u septembru, što je najviši nivo u više od četvrt veka. To utiče na pritisak za povećanje plata, povećavajući troškove rada.

Plan B

Industrijska tela su u početku pozdravila paket energetskih olakšica, koji takođe uključuje privremeno smanjenje cene električne energije radi subvencionisanja osnovne potrošnje za potrošače i mala i srednja preduzeća, a neke kompanije su optimistične.

Proizvođač tekstila Vuelfing rekao je da će odložiti planove za preseljenje proizvodnje u Portugal ili Pakistan iz Nemačke ako vlada ograniči cene energenata na nivoe koji bi bili duplo veći nego 2020.

„To će pomoći, ali još ne znamo tačno šta da očekujemo“, rekao je Džonas Dov, generalni direktor Vuelfinga.

Nemačko udruženje za mala i srednja preduzeća saopštilo je da ne vidi konkretne naznake povećanog prebacivanja proizvodnje u inostranstvu, jer kriza cena energenata pogađa sve evropske zemlje.

„Situacija je drugačija za planove proširenja, koji se trenutno ispituju“, rekao je izvršni direktor DMB-a, Mark Tenbig za Rojters.

Studija Dojče banke pokazala je da je proizvodnja u Nemačkoj smanjena za 2,5% ove godine i da će se taj trend nastaviti i iznositi 5% u 2023, zbog rasta cena energenata.

„Ako se osvrnemo na trenutnu energetsku krizu za oko 10 godina, mogli bismo da vidimo ovaj put kao polaznu tačku za ubrzanu deindustrijalizaciju u Nemačkoj“, navodi se u studiji.

Velike nemačke industrijske kompanije mogu da presele proizvodnju negde drugde u zavisnosti od troškova i kupaca, kriza će više pogoditi mala i srednja preduzeća, kičmu nemačke industrije.

„Za nemačka mala i srednja preduzeća… prilagođavanje novom energetskom svetu biće veliki izazov sa kojim će neke kompanije propasti“, dodaje se u studiji.

Dobavljač automobilskih delova Boegra, sa sedištem u blizini Dizeldorfa, smanjio je proizvodnju prošlog meseca zbog rastućih cena energenata. Kompanija, koja je već prebacila deo proizvodnje u Češku, sada traži plan B.

„Putujem u Češku Republiku sledeće nedelje da ispitam mogućnosti proširenja našeg poslovanja tamo“, rekao je Rojtersu u petak generalni direktor Boegrea, Tobijas Linser.

Izvor: Reuters

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Odštampaj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Logo

Newsletter

Možda će Vam se svideti:

Logo

Energija Balkana

Newsletter

Nedeljni pregled vesti